lördag 12 november 2011

Goda, glutenfria frukostbullar med hampafrön och dadlar



Idag fyller min yngsta dotter Erika år. Grattis love! Som traditionen bjuder blir det Mammas smörgåstårta när hon senare idag kommer hem för att fira. Ingen födelsedag blir en riktig födelsedag utan smörgåstårta!
Men nu är det andra bullar som gäller! Jag ville gärna testa det nyinförskaffade orange Jyttemjölet, så igår blev det bakning. Resultatet blev de här riktigt goda bullarna, som passar utmärkt som frukostbullar t ex.

Av förklarliga skäl har det inte blivit så mycket bakande här på bloggen den senaste tiden eftersom jag fortfarande är svag i armen p g a min opererade axel. Nu tyckte jag ändå det var läge att försöka sig på lite bakning - och joodå, jag var försiktig, jag lovar!

Jag måste tillstå att min ICA-affär, Kvantum i Gränby, har blivit riktigt välsorterade både på gluten.- och mjölkfria produkter sedan de byggde om. Nu finns det en hel del mjölkfria alternativ, och även flera olika slags Jyttemjöl och glutenfritt surdegspulver i sortimentet. Dessutom finns det kex och kakor från bl a Friends of Adam. Så nu ska jag inte klaga på er längre! Och ni som bor i Uppsala behöver inte leta ihjäl er efter de olika produkterna som jag brukar puffa för.

Så här gjorde jag mina bullar.

75 g färsk jäst
5 dl knappt fingerljumt vatten
1/4 dl rapsolja
2 msk ljus agavesirap
½ dl skalade hampafrön
½ dl linfrön
1 msk nyponmjöl
3/4 dl strödadlar
5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse (majsmjöl, rårismjöl, potatismjöl, bovetemjöl bl a)
1 tsk salt
2 tsk fiberhusk

Lös jästen i vattnet, och tillsätt olja och honung, samt hampafrön, linfrön, nyponmjöl och dadlar. Sätt igång maskinen så allt blandas.
Blanda ut salt och fiberhusk i mjölet, och tillsätt det lite i taget. Kör maskinen på lågt varvtal 12 - 15 minuter. Degen kan verka kladdig, men sväller.
Täck över med bakduk, och låt jäsa en timme.
Jobba ned degen på nytt, och ta upp på mjölat bakbord. Rulla med lätta händer ut bullar i önskad storlek, täck över, och låt jäsa på nytt en halvtimme. Jag gjorde 12 bullar av satsen.
Pensla med ljummet vatten, strö över någon typ av flingblandning, och grädda bullarna ca 12 minuter i 225 graders ugnsvärme.
Låt svalna på galler under bakduk.








10 kommentarer:

  1. Det är så bra & trevligt att du lägger ut såna här recept! Brödet ser smaskigt ut
    :-)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker själv att de blev lyckade. Frukost idag blev en stor skål fruktsallad och en av bullarna med gott pålägg. Även maken som inte är glutenallergiker gillade dem. Ha en skön helg, Tess!

    SvaraRadera
  3. Smörgåstårta, låter väldigt gott, det har vi inte ätit på länge...
    Kul med dadlar i bullarna som omväxling till de vanliga russinen.

    SvaraRadera
  4. Då är det på tiden, Anki och Håkan! Smörgåstårta är underskattat tycker jag. Här hemma blir det i alla fall en gång om året, som sagt.
    Dadlar är inte alls dumt i matbröd. De ger lite extra smak och sötma. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Tack för gratulationen, smörgåstårtan var ju som vanligt en hit :)

    SvaraRadera
  6. Så bra att du var nöjd med den! Vilken firarhelg vi haft!

    SvaraRadera
  7. Hej! Vilka fina bröd du har bakat. Inspirerande sida du har!

    SvaraRadera
  8. Tack snälla Annika! Välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  9. Bakade dessa idag och de blev supergoda! Lättbakade också. Gjorde en egen mjölmix av majsmjöl, bovetemjöl och rismjöl och tog russin istället för dadlar då jag inte tycker så mycket om dadlar. De blev finfina förutom att de sprack lite på ytan under gräddningen. Har du nåt tips för hur man kan undvika det?

    Mamma gillade iaf frallorna jättemycket och bad mig att baka dem fler gånger. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jana! Vad roligt att både du och mamma gillade bullarna! Det går förstås precis lika bra att göra sin egen mjölmix och att använda russin som ersättning för dadlarna. Jag kan inte på rak arm säga orsaken till varför de sprack på ytan. Lät du dem jäsa utan bakduk över? Lät du dem kanske jäsa lite för länge? Ibland när jag gräddar bullar sätter jag in dem i lite högre värme, men sänker sedan värmen och låter dem grädda lite längre i stället. Du får pröva dig fram helt enkelt. Må så gott och hör gärna av dig igen!

      Radera