söndag 13 november 2011

Frasigt mandelpanerad kycklingschnitzel med italienska smaker och sardellsmör



Grattis, grattis alla fäder över hela landet! Hoppas ni blir firade på det sätt ni önskar, med god middag, tårta, slips, luktegott, en spännande bok eller vad det nu kan vara. Själv grattar jag Far i huset med en läcker middag med frasstekt kycklingschnitzel. Något tårtaktigt blir det förstås också, men det receptet får ni vänta på.

Klassisk Wienerschnitzel brukar oftast lagas på kalvinnanlår som bankas ut tunt, tunt, paneras, steks och sedan serveras med citron, ansjovis och kapris.
Jag valde att glöra en glutenfri variant med mandelpanering, och använde fina kycklingfiléer i stället för kalv.
Kryddade med en italiensk kycklingkrydda, som genast gjorde schnitzeln lite extra spännande.

Vad som ska serveras till en klassisk schnitzel är tydligen en tvistefråga. Jag struntade i vilket, och valde det som jag tyckte passade. Det blev ett gott potatismos, ärtor och sardellsmör. Men citronen, och kaprisen fick hänga med!

Observera att det här receptet är för två personer.

2 stora, fina, färska kycklingfiléer à ca 175 - 200 g
1 uppvispat ägg
1 dl mandelmjöl - färdigköpt eller egenskållat och malt
1 msk Italiensk kycklingkrydda
lite extra salt
smör, olja eller ghi till stekning

sardellsmör:

30 g rumsvarmt smör
2 sardellfiléer
1 tsk citronsaft
1 tsk torkad oregano eller mycket fint hackad persilja

citronskivor, sardeller eller ansjovis, kapris, potatismos

Börja med sardellsmöret. Ta fram smöret i god tid så det hinner bli mjukt. Mosa ihop det med sardellerna, citronsaften och oregano eller persilja. Gör med hjälp av t ex Glad Pack en "smällkaramell" av smöret, och låt det stelna i kylskåp några timmar.

Skär ett snitt nästan genom hela filén, och fläk ut den. Banka ut den riktigt tunt. På tjockare ställen bankar du mer, så att scnitzeln blir jämntjock
Vänd schnitzlarna i uppvispat ägg, och sedan i mandelmjöl blandat med krydda och salt.
Låt torka till några minuter innan du steker schnitzlarna riktigt frasiga i rikligt med brynt matfett. Stek några minuter på varje sida. Kycklingen ska naturligtvis vara genomstekt, men det går fort eftersom schnitzlarna är så tunna.
Servera genast med valfria tillbehör.










2 kommentarer:

  1. Ser verkligen supersamrrigt ut! Det där med sardeller och kapris måste vara typsikt svenskt. För om man berättar detta för en Wien'are så skakar de bara på huvudet och undrar vad det är för påhitt, hihi :)

    SvaraRadera
  2. Haha, där ser man. Jag som trodde att det var äkta wienskt. Man kan inte lita på något! Undrar hur det förhåller sig med Berlinermunkar och Pekinganka?

    SvaraRadera