torsdag 24 november 2011

Saftiga, viltkryddade nötfärsbiffar med kantarellsås



Köttfärs är behändigt, och förhållandevis billigt, och kan varieras hur mycket som helst. Här har jag gjort biffar av nötfärs från naturbeteskött, och kryddat dem med en "vild" kryddblandning som ger lite extra stuns till smaken. Kantarellsås till, gjord av torkade trattisar. Har man inte förstått vikten av vatten tidigare, så gör man det när man sett en hel hink kantareller (tack, Annika!) förvandlas till en ynka liten burk torkade dito. Så drick vatten om du inte vill skrumpna ihop som en kantarell!

Tillbehör i övrigt var kokt potatis, en vitkålssallad med apelsiner och granatäpple (recept i morgon) samt saltgurka och lingonsylt.

500 g nötfärs - har du tillgång till älgfärs så går det alldeles utmärkt
1 dl hirsflingor
2 dl vatten
1 ägg
2 msk viltkrydda av något slag - min kommer från The Spice Tree
½ msk salt
1 stor vitlöksklyfta
olja/smör till stekning

15 g torkade trattkantareller
3 dl valfri grädde - jag tog 1½ dl LF vispgrädde och 1½ dl LF matgrädde
2 msk kantarellfond

Ta fram köttfärsen en halvtimme innan tillagning så den blir rumstempererad. Lägg samtidivgt de torkade kantarellerna i blöt i vatten, så att det täcker.

Blanda i en rymlig skål hirsflingor, vatten, ägg, kryddblandning, salt och en riven vitlöksklyfta, och låt stå tio minuter att svälla.
Blanda i köttfärsen, och arbeta den smidig. Det går lättast med rentvättade händer. Om du känner dig osäker på kryddningen kan du steka ett litet smakprov, och ev krydda på lite mer tills du blir nöjd.
Forma biffar med vattensköljda händer.
Hetta upp smöret/oljan, och stek biffarna på båda sidor så de blir vacker brynta. Häll vattnet av kantarellerna, och fräs också dem.
Slå på grädde och fond, och stek färdigt under lock, ca 6 - 8 minuter.








2 kommentarer:

  1. Åh, det såg fantastiskt gott ut! :D
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  2. Tack, Tess! De var goda. Testa du också! Ha det bra, och en fin ny vecka!

    SvaraRadera