torsdag 17 november 2011

Mandelmarängkakor med chokladkräm - gluten- och mjölkfria



De här kakorna gjorde jag till vår stora firarfest  i söndags, när vi firade allt som gick att fira i familjen. Grunden är de mandelmarängkakor jag gjort tidigare med blåbärsmascarponekräm, men nu gjorde jag också en mjölkfri chokladfyllning som variation. Jag använde Plamils mjölkfria choklad med mintsmak, men det går naturligtvis att använda neutral choklad också, eller choklad med annan smaksättning.

Kom ihåg att hantera marängkakorna varsamt för de är spröda och sköra. Fyllningen måste vara rumsvarm och mjuk när du brer på kakorna, annars riskerar de att krasa, men sedan kan du gärna ställa dem i kylskåpet en stund så att krämen stelnar till lite.

3 kylskåpskalla äggvitor
100 g ekologiskt florsocker
100 g vanligt strösocker - men gärna ekologiskt
150 g mandelmjöl - egenskållat och egenmalt, eller färdigköpt

100 g mjölkfri choklad med mintsmak
100 g Sour Supreme - sojabaserad
30 g kokosolja
3 äggulor

Blanda de båda sockersorterna.
Vispa vitorna riktigt hårt, och tillsätt sedan sockerblandningen lite i taget under fortsatt vispning.
Vänd slutligen med stora luftiga tag ned mandelmjölet, gärna med en degskrapa.
Klicka eller spritsa ut på bakpapprad plåt. Jag gjorde 40 kakor på två plåtar, men då blev de ganska stora. Du kan gärna göra lite fler och mindre. Lägg dem inte alltför tätt, de flyter ut lite, och om de flyter ihop kan det vara svårt att dela dem utan att de går sönder.
Grädda i 150 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, i 20 minuter.
Dra över kakorna - på bakpappret - på ett galler, och låt svalna. Lossa försiktigt med en plan stekspade t ex.. Förvara kakorna lufttätt om du inte ska fylla dem på en gång.

Smält choklad, kokosolja och sour-cream på svag värme. Vispa så allt blandas.
Låt svalna till rumstemperatur, och vispa ned äggulorna. Låt krämen stelna.












7 kommentarer:

  1. De här kakorna är verkligen det godaste som går att uppbringa! Rekommenderar varenda en att testa dem!

    SvaraRadera
  2. Hej Kjersti,

    God is one ;-)

    Tack för fina kommentar!! Kul att du såg avsnitten igår. Det va en snabb inblick av vad religionen är för att skapa nyfikenhet. Jag fick jätte fin uppvaktning av mina kollegor och vänner idag. Kändes varmt och stolt!!

    Hoppas allt väl med dig och att du njuter att va mormor till underbara Iris. Allt gott till dig, hoppas vi ses nån gång.

    kram,
    x

    SvaraRadera
  3. Jo tack, vi tar gärna vars en, låter så gott med mintsmak på fyllningschokladen!

    Tack för det fina du skrev i vårt kök, blev så glada:)

    SvaraRadera
  4. Tack, tack! Jo, kakorna är riktigt smaskiga, nästan lite som macaroner, men ändå inte.
    Skulle gärna skicka er smakprov, Mårtenssons, men jag är rädd att kakorna inte klarar postens hantering! Ni får helt enkelt göra egna, som oväxling till leverpastejen och korven! Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Det tycker jag absolut du ska göra, Victoria! De är värda pysslet det innebär!

    SvaraRadera