måndag 10 oktober 2011

Maffig mandelchokladkaka med svarta bönor, mandelmjöl, muscovadosocker och färska bär - glutenfri och även mjölkfri vid behov



Idag är ingen vanlig dag! Nej, minsann, det är ettårskalas! För exakt ett år sedan tog jag mina allra första, stapplande steg som matbloggerska. Jag var sannerligen novis på området, och visste knappt hur en blogg fungerade! Jag hade nog bara varit inne på dotter Josefins fotoblogg tidigare. Jag hade för den delen knappast hållit i en kamera tidigare heller. Men man är aldrig för gammal för att lära sig nya saker! Ett år senare kan jag konstatera att det har varit ett enormt roligt, inspirerande och väldigt lärorikt år. En helt ny och spännande matbloggsvärld har öppnats för mig!

Extra roligt är det förstås att jag fått så många läsare, och att besöksantalet stadigt stiger. Det är ju tack vare er som det känns meningsfullt att fortsätta. Det är inte så många av er som ger sig tillkänna - förutom några trogna som brukar kommentera -men jag kan ju se och förundras över att jag har läsare från alla möjliga hörn i världen. Indien, Kina, Kanada, Ryssland, Malaysia, Australien, USA, och många, många länder i Europa. Och eftersom ni återkommer så hoppas jag naturligtvis att ni får ut något av det jag bjuder på, både i form av recept, tips, tankar och reflektioner. Min ambition är att bjuda på god, hälsosam, lättlagad mat, som både kroppen och själen mår bra av, och att underlätta för oss som är allergiska och inte kan äta allt.
Så jag fortsätter väl ett tag till helt enkelt! Ni får säga till om ni tröttnar på mig!! 

Ettårsdagen firar jag med en mandelchokladkaka av det maffigare slaget. Den är nog något mittemellan brownie och kladdkaka. Svarta bönor är väl inte det allra vanligaste i bakverk, men bidrar förstås medl lite extra nyttiga proteiner. Idén fick jag när jag fikade på Blueberrys på PUB i somras. Hur de gjorde sin bönkaka har jag ingen aning om, men jag tycker den här kan ta upp konkurrensen!

Om du är mjölkallergiker väljer du en helt mjölkfri choklad från Plamil, Organica eller Bonvita t ex.
Tål du inte mandel kan du ta kokosolja, och ersätta mandelmjölet med riktigt fint mixade solroskärnor.
Jag hoppas ni vill fira tillsammans med mig idag!

3 ägg
3/4 dl ljust muscovadosocker
3/4 dl mörkt muscovadosocker
1 tetra färdigkokta svarta bönor, 380 g
100 g mörk choklad - den här gången blev det Fazer 
½ dl mandelolja
1 dl mandelmjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
½ - 1 tsk vaniljpulver - eller 2 tsk vanligt vaniljsocker

1½ - 2 dl grädde - sojagrädden på bilden går utmärkt att vispa om man inte tål vanlig grädde
hallon, blåbär

Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt.
Spola bönorna väl i kallt vatten och mixa dem.
Smält choklad tillsammans med mandelolja i hett vattenbad.
Vispa ihop ägg/sockerpöset med bönorna och chokladen.
Rör också ned mandelmjölet, blandat med kakao, bakpulver och vaniljpulver.
Blanda alltsammans väl, och häll smeten i en smord form med löstagbar botten, som du också fodrar med ett bakplåtspapper.
Grädda kakan ca 20 - 25 minuter i 175 graders ugnsvärme. Den ska fortfarande vara lite kladdig.
Garnera efter tycke och smak med vispad grädde och färska bär, eller servera separat vid sidan om.














18 kommentarer:

  1. Grattis till din fantastiska blogg med goda recept och tänkvärda ord. Denna tårtskapelse får högsta betyg!!!!

    SvaraRadera
  2. GRATTIS Vilken prestation att varje dag komponera en god och nyttig bak eller maträtt, Med förstklassiga bilder och tänkvärda texter därtill. Jag blir lite rädd för att vi som bara äter "vanlig" mat inte får i oss proteiner och vad kroppen behöver.
    Lycka till, hoppas du orkar fortsätta!

    SvaraRadera
  3. Grattis på ettårsdagen! Fantastiskt smarrig födelsedagstårta du gjort, ser supergott ut!! Ser fram emot ett år till med kloka ord och goda recept från dig :)

    SvaraRadera
  4. Grattis! :D

    Den översta bilden fick igång mitt sug, rejält! Så gott och så vackert!

    SvaraRadera
  5. Hej jag heter Joanna är är 23 år.
    När jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppet hjärtat om mitt liv med diagnosen och allt vad det innebär för att folk ska få mer förståelse och insikt för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder.
    Finns även en dagens bloggtävling där du kan bli länkad inför mina 400-600 unika läsare/dag och andra spännande tävlingar med fina priser som löshår,iphoneskal, heminredning, osv:)
    Så besök gärna min blogg:)

    SvaraRadera
  6. Grattis! jag hoppas att du orkar fortsätta länge till! Har gjort massor av dina recept och framför allt har jag återfått bakglädjen, med allt underbart härligt glutenfritt bröd som du bjuder på! Tack!

    SvaraRadera
  7. Hurra för dig mamma! Tänk vad roligt att du nu kan dela med dig till fler av allt som vi under hela vårt liv fått ta del av! Känner mig verkligen bortskämd som fått äta så mycket gott och fått så mycket inspiration av dig under alla år. Framförallt har du lärt mig att det inte är så farligt att laga mat och baka, att man kan testa och att det värsta som kan hända är att det inte blir bra. Inte för att du själv misslyckas så ofta men.... ;-) Keep up the good work! Puss

    SvaraRadera
  8. Grattis på ettårsdagen mamma! Vilket år sen, helt otroligt! Tack för all fin inspiration och glädje som du delar med dig av, trots att du inte varit på topp alla gånger under året! Håller med Mallis att vi verkligen blivit bortskämda med alla godsaker under åren (mest pappa tror jag på senare år, hihi) men jag är så glad att du finns! Puss fina du!

    SvaraRadera
  9. Stort grattis på ettårsdagen, du har en underbar blogg, med massor av spännande och inspirerande recept!

    Den här tårtan låter ju otroligt kul! Bönor i efterrätten är jag inte van vid, men jag älskar allt som har en lite annorlunda tvist <3 Måste provas helt enkelt!

    SvaraRadera
  10. Tusen, tusen tack fina ni, för gratulationer och alla värmande ord!! Jag blir verkligen så glad om jag kan inspirera er till att laga mat och baka, och ibland våga pröva något nytt.
    Jag upptäckte också till min förtjusning att jag fått 2 nya följeslagare idag. Så kul! Tack snälla ni, och tack ni som tidigare har valt att hänga med mig i köket, det är tack vare er och alla andra läsare som det känns meningsfullt att fortsätta. Så visst, jag hänger med ett tag till! Vi ses i morgon.

    SvaraRadera
  11. Grattis älskade, duktiga, inspirerande mamma och tack för den fantastiska tårtan som vi fick njuta av mellan flyttlådorna. Bönor har aldrig smakat så gott, det är ett som är säkert! :) Ser fram emot ett nytt bloggår med en massa nya goda och oväntade recept. Du är bäst. Puss!

    SvaraRadera
  12. Tack själv, raring! Roligt att tårtan blev uppskattad, och att flytten gick bra!

    SvaraRadera
  13. Underbara Kjersti - jag hämtar så mycket inspiration från din blogg, både vad gäller recept och matnyttiga tankar. Gratulerar på ettårsdagen.

    SvaraRadera
  14. Tack snälla Maja, så otroligt gulligt av dig! Du är ganska underbar själv, som orkar dela med dig av matinspiration trots alla allergibegränsningar som din familj har och som du tampas med dagligen! Allt gott både till dig och hela familjen!

    SvaraRadera
  15. Hej, trillade in här när jag tittade på möjligheterna med mandelmjöl. Har en dotter på 2,5 år som inte tål spannmål, soya, mjölkprotein och fisk. Det är lite svårt med bröd över huvud taget till henne, denna tårta såg god ut men kan man byta ut bönorna mot något annat?

    SvaraRadera
  16. Hej Anneli, och så roligt att du "trillade in" hos mig! Men så jobbigt att din lilla tös är allergisk mot så mycket, det kräver lite extra fantasi och uppfinningsförmåga. Förhoppningsvis kan åtminstone en del växa bort med tiden, det kan ju göra det. Är din flicka även allergisk mot bönor/ärtor? När det gäller just den här kakan är just bönorna det som gör det lilla extra, men det är klart att du skulle kunna pröva med kokt, riven potatis i stället. Den här tårtan är också riktigt, riktigt god! http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/10/saftig-mandelkaka-med-potatis-och.html. Annars kan kanske morotskakan vara ett alternativ. http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/10/saftig-mandelkaka-med-potatis-och.html.
    När det gäller matbröd har jag massor med alternativ under fliken Glutenfritt/Matbröd. Hoppas du kan hitta något där. Varmt lycka till, och hör gärna av dig igen!

    SvaraRadera
  17. Hej Kersti!

    Denna kaka är riktigt god!!! Bjöd den till efterrätt när vi hade gäster igår. Ingen kunde lista ut att det var bönor i den. Jag använde kokossocker och smör och det gick också bra.

    /Jennie

    SvaraRadera
  18. Tusen tack, Jennie för din kommentar! Det känns så roligt att du testar så många av mina recept och att du också ger respons på dem. Det betyder jättemycket för mig. Härligt att tårtan blev lyckad. Det går förstås precis lika bra med smör och kokossocker i stället för muscovadosocker och olja. Ha en fortsatt underbar sommar med din familj!

    SvaraRadera