lördag 8 oktober 2011

Viltkryddad nötytterfilé med lingonkryddad såsEn härlig helgmiddag blir det här. I alla fall om man är köttätare. Ni som är vegetarianer får vänta några dagar på ett vegetariskt recept. Eller kanske kika in hos Alexandra, som inte nöjer sig med Köttfri måndag, utan bjuder på inspirerande vegorecept alla dagar i veckan.

Viltkryddan som jag använder ger extra sting och smak till köttet, och såsen med viltfond och lingonpulver förstärker ytterligare det vilda. Du kan använda vilken viltkryddeblandning som helst om du inte har just min i skafferiet. Lingonpulvret kommer från Immun, som har massor med spännande bärpulver och en hel del annat smått och gott i sitt sortiment.

Broccoli och knappt tinade, frysta lingon är gott till nötytterfilén. Nöjer man sig med det passar rätten utmärkt till alla LCHF-are. Den som vill lägger till potatis - kokt, pressad eller stekt. Den som är mjölkallergisk väljer förstås någon alternativmjölk/grädde till såsen.


en fin bit nötytterfilé, ca 800 g
salt från kvarn
1 msk viltkrydda från The Spice Tree - körvel, lagerblad, peppar, kryddpeppar, pomerans, koriander, enbär
smör, olja eller ghi till stekning

1 dl silad steksky
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
1 msk viltfond
1 msk mörk oxfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk lingonpulver - alt ca 2 msk silad lingonsylt
valfri redning

Låt köttet bli rumstempererat ca en halvtimme. Bind upp det med bomullssnöre till fin och jämn form.
Hetta upp matfettet, och bryn filén runtom.
Kvarna över salt, och strö över kryddan runtom. Vänd runt så det fastnar.
Lägg över i en ugnsfast form, och ställ in i ugnen på 150 grader, tills innertemperaturen visar ca 65 - 67 grader. Vid 65 är köttet fortfarande lite rosa.
Ta ut köttet, låt det vila 10 minuter, ta bort snöret, och skiva upp det.

Vispa ur stekpannan med en deciliter vatten, och sila skyn. Blanda ihop alla ingredienser till såsen, koka upp, och smaka av så såsen blir riktigt god och mustig. Red till önskad simmighet med valfri redning.
Servera med valfria tillbehör.2 kommentarer:

  1. Åååh, nämen! Vad fin du är, tack så jättemycket för länkningen, vad glad jag blir! Japp, vegetariska veckor blir det för mig, men du har ju jättemycket spännande recept för mig också <3

    SvaraRadera
  2. Tack själv Alexandra! Det är ju bara roligt om fler hittar till din blogg, som bjuder på mycket spännand, både för vegetarianer och andra. Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera