fredag 28 oktober 2011

Kycklingfilé med italienska smaker - med prosciutto, soltorkade tomater och salvia


Dotter Josefin och svärson Anders kom över på middag, och då bjöds det på den här fyllda kycklingfilén med härliga italienska smaker. Att göra risotto riktigt krämig och samtidigt al dente är ett konststycke! Min blev aningen för hård i kärnan trots att den kokade 35 minuter. Smaka av så du får den som du vill ha den.

Salvia är en örtkrydda som kanske inte används så ofta här hemma, men den är jättegod ihop med kyckling.
Försök få tag på riktigt fina, färska kycklingfiléer, så blir rätten ännu godare.

Du kan välja vilken buljong du vill till risotton, fond, tärning eller pulver. Kycklingbuljong eller grönsaksbuljong. Jag tog vatten + Renée Voltaires lantbuljongpulver. Jag gjorde min risotto utan vin, men ofta brukar man ta några deciliter vitt vin eller matlagningsvin, som ger lite syra till risotton. Gör precis som du vill. Oftast har man bara parmesan i risotton, men jag tycker det är gott och blir lite mer krämigt med en blandning av parmesan och mozarella. Gör som du vill med det också!

4 kycklingfiléer
6 skivor italiensk lufttorkad skinka
16 salviablad
16 små torkade körsbärstomater i olja
½ - 3/4 dl riven parmesan
½ - 3/4  dl riven mozarella
2 tsk italiensk kycklingkrydda (The Spice Tree) - eller annan valfri kryddblandning

2½ dl risottoris - finns olika sorter, läs på förpackningen vad som gäller
2 vitlöksklyftor
8 - 9 dl kokande buljong (eller hälften buljong och hälften torrt vitt vin)
1 dl riven parmesan
1 dl riven mozarella

Gör ett djupt snitt i kycklingfiléerna, och lägg ut på en skärbräda. Banka med en köttklubba ut filéerna. (Om du inte har någon köttklubba kan du linda in en hammare i en plastpåse eller Glad Pack och banka med den).
Strö över kycklingkryddan.
Dela två av skinskivorna på mitten, och lägg en halva på varje filé.
Blanda ihop ostsorterna.
Lägg på salviablad och tomater på kycklingfiléerna, och strö över ostblandningen.
Rulla ihop filéerna, och vira en skinskskiva runt varje.
Lägg i en ugnssäker form, och stek i ugnen på 150 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 70 grader.
För mig tog det ca 35 minuter. Om du inte har någon termometer, så stick försiktigt i köttet. Köttsaften som rinner ut ska vara helt klar.

Gör under tiden risotton.
Finhacka vitlöken, och fräs den tillsammans med riset i upphettad olivolja någon minut och under omrörning.
Späd med den heta buljongen lite i taget, och låt vätskan koka in vartefter. Provsmaka efter ca 30 minuter. Det kan variera lite mellan olika rissorter, men risotton brukar vara klar efter 30 - 40 minuter.
Rör ned osten.
Servera ev extra ost vid sidan om.











2 kommentarer:

  1. Det där såg verkligen gott ut. Bra tips för att göra kycklingfileer lite roligare.

    SvaraRadera
  2. Det var riktigt gott! Tyvärr gör bilden inte riktigt rättvisa åt anrättningen. Mycket godare än det ser ut!

    SvaraRadera