onsdag 12 oktober 2011

Höstsoppa med morot, pumpa och äpple - serverad med smörfräst skogssvamp



I måndags skulle det egentligen ha serverats ett Köttfri måndagsrecept, men då ägnade jag mig åt ettårsfirande av bloggen i stället, och bjöd på tårta. Så den här veckan får det bli köttfri onsdag. Det viktiga är ju egentligen inte vilken veckodag det är, utan att man minst en gång i veckan försöker avstå från kött och servera vegetarisk mat.

Den här veckans vegetariska får bli en värmande höstsoppa med morötter, pumpa och äpplen, och som jag toppar med lite smörfräst skogssvamp. Kryddar gör jag med den favoritkrydda jag skrev om igår, Knektgårdens kryddarom.

Det här blir en rejäl sats soppa, som du kan bjuda dina vänner på en kulen höstkväll! Annars fryser du in den i lagom portioner och har till senare tillfällen när du snabbt behöver få dig något till livs.

400 g butternutpumpa
400 g morötter
400 g äpplen av fast, syrlig sort
3 stora vitlöksklyftor
3 msk Knektgårdens kryddarom
½ dl fin rapsolja
1 l vatten
2 "tärningar" grönsaksbuljong, Fond du Chef
1 förpackning matgrädde, 3,3 dl - eller motsvarande mängd alternativ grädde

valfri svamp, smör/olja eller ghi

Skala och tärna pumpa, morötter och äpple. Skala vitlöken.
Hetta upp oljan och häll i kryddaromen. Fräs runt under omrörning en kort stund.
Tillsätt pumpa, morötter, äpple och vitlök, och fräs runt under omrörning några minuter. Grönsakerna ska bli lite lätt rostade, men inte brynta.
Slå på vatten och tillsätt fond. Koka mjukt under lock, ca 10 - 12 minuter.
Tillsätt grädden och mixa soppan helt slät. Smaka av, och tillsätt ev mer salt, eller krydda. Späd med lite vatten om du tycker soppan blir för tjock.
Toppa soppan med smörfräst svamp. Jag tog torkad, blötlagd skogssvampblandning, som jag fräste lätt i lite ghi. Ett gott bröd med knaprig skorpa, och kanske en god ost därtill, och det blir riktig fest!








6 kommentarer:

  1. Vad är egentligen godare än soppa nu på hösten? Mumms!

    SvaraRadera
  2. Håller med, Amanda! Det bästa är att soppa går att variera i all oändlighet, jag är en riktig soppoman! Perfekt höstruskmat! Jätteroligt att du hittat till min blogg. Varmt välkommen tillbaka, och ha det jättebra!

    SvaraRadera
  3. Mm vilket härligt recept! Ljuvligt med soppa i höstkylan! Ha en fin dag :)

    SvaraRadera
  4. Tack, Tess! Önskar dig detsamma! Idag är det riktigt snåla vindar, så man får pälsa på sig.

    SvaraRadera
  5. Åh MUMS! Låter fantastiskt - som alltid! Jag förväntar mig inget annat än bästa recepten från dig ;)

    SvaraRadera
  6. Tack Alexandra! Vilken härlig supporter du är!

    SvaraRadera