fredag 29 juli 2016

Lyxig glutenfri lasagne med smakrik köttfärsröra och sås med både parmesan och getostDet här är en riktigt god och lite lyxig glutenfri lasagne med en smakrik köttfärssås som får puttra ihop extra länge och med en vitsås som får extra piff och smak med både parmesan och getost. Fest en alldeles vanlig vardag! Eller söndag för den delen!

Jag förbereder gärna lasagnen lite innan och låter den stå till sig i kylen några timmar innan jag gräddar den. Har fått för mig att den blir bättre då.

1 paket glutenfria lasganeplattor av den sort som inte behöver förkokas - 250 g

650 - 700 g nötfärs
2 shalottenlökar
3 - 4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar hela skalade tomater
2 dl vatten
½ dl osötad tomatpuré
2 köttbuljongtärningar - Kung Markatta
1 msk Medelhavskrydda - Krusmyntagården
svartpeppar från kvarn
eventuellt lite salt

6 dl mjölk
2 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning - Kung Markatta
1½ msk arrowroot
75 - 80 g färskriven parmesan
1/3 -dels paket getost eller fetaost - 50 g
vitpeppar
eventuellt lite salt

ca 40 g färskriven parmesan att strö över

Skala och hacka lök och vitlök och fräs den glansig i olivolja.
Smula ned köttfärsen och fräs den under ständig omrörning tills den blir grå och "smulig".
Tillsätt innehållet i tomatburkarna och skölj ur varje burk med en deciliter vatten som du också tillsätter. Dela gärna de hela tomaterna lite, och tillsätt tomatpuré, buljongtärning och krydda. Kvarna också över lite svartpeppar.
Låt köttfärssåsen puttra ihop på svag värme 45 - 60 minuter.

Vispa ihop mjölk, grädde, arrowroot och smulad kycklingbuljongtärning och koka upp under ständig omrörning så det inte fastnar - vilket mjölksåser lätt gör.
När det börjar bubbla ordentligt tar du såsen från värmen och rör ned parmesan och smulad getost/fetaost . Rör om tills osten smält helt och smaka av såsen med vitpeppar från kvarn och kanske också lite mer salt.

Låt både köttfärssås och ostsås svalna lite innan du börjar montera lasagnen. Häll ca en fjärdedel av såsen i en oljad ugnsform och därefter en tredjedel lasagneplattor. Bred över en tredjedel av köttfärssåsen, sen ytterligare en fjärdedel av ostsåsen, därefter lasagneplattor igen, ytterligare en tredjedel av köttfärsen, en fjärdedel av ostsåsen, de sista lasagneplattorna och den sista tredjedelen och fjärdedelan av köttfärs respektive ostsås. Strö över parmesan, täck med folie och ställ in i kylen att stadga sig en eller några timmar innan du sätter in i ugnen på 225 grader och gräddar i 45 minuter.
Ta av folien och grädda vidare 10 minuter tills ytan får fin färg och börjar bubbbla.

Försök göra lasagnen i en form så att du kan lägga lasagneplattorna utan att de går omlott eller glipar för mycket. Ibland kan man behöva bryta sönder plattorna och skarva och det går bra det också.

Buon appetito gott folk! Välkomna till bords!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar