lördag 23 juli 2016

Glutenfri chokladrulltårta med fyllning av vit chokladkräm och polkagriskrossJag gillar klassiska rulltårtor med fyllning av någon god sylt, men ibland kan det vara kul att "knorra till det" lite med annorlunda fyllning. Den här glutenfria chokladrulltårtan har fått spännande fyllning av vit chokladkräm och krossade polkagrisar. Gott är bara förnamnet!!

Så här gör du:

3 stora ekoägg
1½ dl ljust rårörssocker
1 dl tapiocamjöl - potatismjöl går också bra om du inte har tapiocamjöl hemma
2 msk rå kakao
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver - alternativt 1 tsk vaniljsocker
1½ dl smulade naturella kokoschips

275 g cypriotisk yoghurt - turkisk eller grekisk går också bra
100 g vit choklad av bra kvalitet - färdiga "knappar" eller annan hackad
2 gelatinblad
60 g krossade polkagrisar, inte alltför grovt krossade

Börja med fyllningen som behöver tid att sätta sig.
Blötlägg gelatinbladen 10 minuter i kallt vatten.
Värm yoghurten tills den precis börjar koka och rör då ned chokladen. Rör tills det smälter och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör/vispa tills också de smält helt. Låt krämen svalna och vispa då och då i den. Ställ i kyl att stelna. När det är dags att bre på krämen rör du den smidig och tillsätter polkagriskross.

Vispa ägg och socker riktigt, riktigt pösigt, vitt och fluffigt.
Blanda tapiocamjöl, kakao, bakpulver och vaniljpulver och sikta ned i smeten.
Vänd försiktigt, förslagsvis med en degskrapa, ned mjölblandningen i äggpöset och blanda om väl men inte så att pöset försvinner.
Bred ut smeten på ett smort bakpapper i en långpanna.
Smula ihop kokoschipsen lite och strö över.
Grädda i 225 grader, strax nedanför mitten ca 5 minuter, men passa jättenoga för det kan handla om sekunder innan det blir övergräddat.
Stjälp upp botten på ett nytt bakpapper med lite rårörssocker strött över, och dra försiktigt av det andra bakpapperet. Lägg över långpannan och låt botten svalna under den.

Bred på krämen och rulla ihop tätt. Sen behöver rullen ytterligare några timmar i kyl för att stadga till sig och bli mer skärvänlig. Garnera som du vill med grädde, mer polkagrisar eller kanske färska bär.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar