lördag 14 maj 2016

Maskrospesto med cashewnötter, pistaschnötter, ramslök och Prästost



Jag VET att maskros är ett ogräs, men ett väldigt vackert och dessutom väldigt hälsosamt ogräs som man kan använda till mycket. Späda maskrosblad kan förgylla en vårlig sallad, man kan förstärka gröna smoothies med dem, man kan koka te på dem, och man kan göra pesto. Maskrosblad lär innehålla mer järn än spenat och dessutom en hel del annat smått och gott som är välgörande för hälsan.

Här har jag gjort en både god och sprittande nyttig pesto av späda maskrosblad, färsk ramslök, cashewnötter, pistaschnötter och Prästost. Peston är god till allt möjligt. Blanda bara ned i varm, nykokt pasta och du har en härlig och enkel lunch. Bred peston på en pizza, skiva över mozarella och strö över lite mer riven Prästost, och du har en jättegod och lättfixad kvällsrätt.

Genom att blötlägga nötterna några timmar blir de både mer lättmixade och mer lättsmälta, men om du har VÄLDIGT bråttom kan du förstås hoppa över det momentet.

85 g cashewnötter
50 g pistaschnötter
40 g späda, rensade maskrosblad
30 g färsk ramslök
1 medelstor vitlöksklyfta
100 g grovriven mellanlagrad Prästost
1 dl fin jungfruolivolja
1 tsk örtsalt - exempelvis från Krusmyntagården
eventuellt lite pressad citron

Lägg cashewnötter och pistaschnötter i blöt i kallt vatten några timmar. Skölj igenom och låt rinna av.
Rensa, skölj och slunga maskrosbladen torra. Riv i lite mindre bitar.
Gör likadant med ramslöken.
Grovriv osten och flisa vitlöken.
Blanda i mixer eller matberedare, tillsätt örtsalt, och mixa först lite grovt innan du tillsätter oljan lite i taget och fortsätter mixa tills du får peston så slät som du önskar.
Smaka gärna av med lite pressad citron och eventuellt lite mer örtsalt - beroende på vilken sort du använder. Sältan kan variera ganska mycket i olika örtsalt.
Häll upp i en glasburk och täck ytan med lite av samma olja som du använt i peston så håller den längre, minst några dagar i alla fall.
Förvara din maskrospesto kallt i kylskåpet.

Sen är det bara att släppa loss! Bred på bruschetta, ha i paj, i piroger, i crepes, på pizza eller doppa bara en bit gott bröd i peston. Ugnsrosta grönsaker och klicka på pesto. Bred på en bit lax och baka i ugnen. Ha en bra dag och en välsignad pingsthelg! Ge dig nu ut i grönskan!













4 kommentarer:

  1. Vilket spännande recept! Man kan aldrig få för många recept på pesto. Det är en så tacksam och mångsidig röra! Man kan ha det på pizza, mackor, pasta, pajer, ja allt! På tal om pajer- jag har tittat på dina recept på matpaj och du har massa olika recept på pajbotten. Vilket är ditt bästa recept på matpajsbotten som blir sådär härligt frasig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt sent svar Sara. Har haft en del krångel och inte kommit in på datorn på flera dagar. Tja lite svårt att välja faktiskt, men de senaste gångerna har jag använt mjölmixen från Chrisbel´s. 3 dl mjömix, 1 tsk extra husk, 80 - 100 g smör, 1 stort ägg och 1 - 2 msk iskallt vatten. Om du inte har mjölmixen kan du ta 1 dl vardera av rismjöl, bovetemjöl och potatismjöl och öka på huskmängden till 2 tsk. Mitt bästa tips annars är att genast när pajskalet kommer ur ugnen fodra det med tunna ostskivor som får smälta ned i pajskalet. Det gör att fyllningen inte blöter ned skalet lika mycket. Lycka till och ha det bra!

      Radera
  2. Okej, och kanske några maskrosblad också får följa med hem från vår skogstut i helgen:) Ankis mormor gjorde alltid någon form av inlagda maskrosblad, men hur de gjordes har vi inte lyckats få reda på... kanske något du har koll på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inlagda maskrosblad har jag inte sett något recept på. Däremot ska jag ta mig för att göra maskrosmarmelad i helgen, av de gula blommorna. Ska bli spännande. Återkommer med rapport om det lyckas. Kram!

      Radera