söndag 29 maj 2016

Frasig rabarberefterrätt med glutenfri "smulmaräng"Rabarber, rabarber, rabarber! Hur gott som helst och allra bästa tiden just nu. Det märks verkligen på alla bloggar och Instagram, i tidningar och matbilagor, som fullkomligt översvämmas av recept på rabarbersaft, rabarberchutney, rabarberpajer och rabarberkakor av alla de slag. Och ja, jag tänkte faktiskt bidra till översvämningen jag också. Kan bara inte låta bli! Den här efterrätten improviserades nyligen fram när familjen kom på middag och blev med beröm godkänd. Lättvispad grädde eller hemgjord vaniljsås till! Mums, mums!!

450 - 500 g späd rabarber
½ msk vaniljsocker
1 - 2 msk potatismjöl

2 stora äggvitor
3/4 dl ljust rårörssocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
1 dl mandelspån
(50 g vit choklad)

Ansa rabarbern och skär i bitar. Lägg i en smord ugnsform.
Blanda ihop vaniljsockret med potatismjöl och strö över rabarbern. Om du använder rabarber som varit fryst tar du den större mängden potatismjöl, annars kan det riskera att bli för vattnigt.
Vispa äggvitorna till fast skum, och häll i sockret blandat med vaniljsocker lite i taget medan du fortsätter vispa. Det ska bli ett fast och tjockt skum.
Vänd ned kokosflingor, mandelspån, och hackad vit choklad, och bred smeten över rabarbern.
Chokladen kan uteslutas helt, men ger lite extra piff åt det hela.
In i ugnen på lite knappt 200 grader ca 20 - 25 minuter.
Servera lite ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Nu önskar jag er alla en fin Mors dag och sänder en alldeles särskild kärleksfull tanke till alla mödrar på denna jord - både här hemma i Sverige och över hela vårt klot - som kämpar i motvind för att få tillvaron att gå ihop och för att skapa ett drägligt och meningsfull liv för sina barn. Känner du någon mamma som särskilt behöver bli hyllad? Än är det inte för sent! Kika in här och här, och få tips på hur du också kan bidra till att göra världen lite, lite bättre!2 kommentarer:

 1. Underbara rabarber :)
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, verkligen! Rabarber är jättegott. Ha det bra du också Milla!

   Radera