söndag 10 augusti 2014

Lättgjord glutenfri långpannekaka med rabarber och chaisocker



På sommaren händer det emellanåt att det dyker upp fikagäster med kort varsel. Då är det bra att ha något på lut i frysen. Den här rabarberkakan t ex. Den är lättgjord, bekväm att skära i lagom stora rutor, och tinar snabbt i sommarvärmen medan kaffet kokar och saften blandas.

Det spännande sockret med chaikryddning är förvisso en ganska onödig investering, men lite kul. Jag var bara tvungen att pröva det när jag dök på det i en butikshylla. Det gav rabarberkakan lite annorlunda och spännande smak. Du kan enkelt smaksätta ditt eget råsocker på liknande sätt med kanel, nejlikor, vanilj och kardemumma och ha i en burk, färdig att ta fram och använda när baklusten sätter in.

400 - 450 g rabarber

4 ägg
1 dl ljust rårörssocker
½ dl chaisocker
70 g smält smör - eller mjölkfritt margarin för ett mejerifritt alternativ
1½ dl mandelmjöl
1 dl rårismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
1 msk chaisocker
1 dl mandelspån

Smält smöret och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa ägg och de båda sockersorterna pösiga och ljust kolafärgade.
Tillsätt det avsvalnade smälta smöret.
Rör ned mandelmjöl och rårismjöl blandat med bakpulver och blanda till en slät smet.
Häll ut i en liten smord långpanna.
Strö över rabarbern. Mina var frysta och nätt och jämt tinade.
Blanda potatismjöl och chaisocker och strö över rabarbern.
Strö slutligen över mandelspån.
Grädda i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.
Skär kakan i rutor och frys in det som inte går åt på en gång, så är du redo att bjuda på något gott när gästerna annonserar sin ankomst. Kakan klarar sig utmärkt på egen hand, men nobbar inte heller sällskap i form av mjukrörd glass, hemkokt vaniljsås eller en klick grädde.

Ha en fin och välsignad söndag allihop!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar