onsdag 20 augusti 2014

Knapriga cockies med hirsflingor, quinoaflingor och choklad - glutenfria och mjölkfriaJag vet att många av er som återkommer till min blogg har intoleranser och allergier av olika slag. Tack och lov finns det idag massor av alternativ för oss som inte tål allt i matväg, och det har faktiskt blivit mycket lättare att hitta produkter, både i vanliga affärer och på nätet. Det är en otrolig skillnad bara på de tio år som jag levt glutenfritt. Ett av de nyare tillskotten när det gäller web-shopar är Glitne, som specialiserat sig på produkter för alla oss som inte tål gluten eller mjölk. Många produkter är också fria från soja. Från Glitne kommer chokladen som jag använde i de här cockiesen som borde passa de flesta. Den är baserad på rismjölk och har smak av apelsin. Knapriga och jättegoda blev cockiesen. Pröva dem du också!

3 stora, ekologiska ägg - sammanlagd vikt ca 203 g
95 g ljust rårörssocker - ca 1 1/4 dl
½ tsk äkta vaniljpulver
70 g kallpressad kokosolja
65 g hackad mjölkfri choklad med apelsinsmak av märket Bonvita
85 g hirsflingor - ca 2 dl
50 g quinoaflingor - ca 1 dl
40 g kokosflingor - ca 1 dl
50 g rårismjöl - ca 1 dl
1 tsk bakpulver

Smält kokosoljan i vattenbad och låt svalna till rumstemperatur. Om den inte redan är flytande förstås, vilket den blir vid 25 grader. I sommar har jag kunnat hälla oljan direkt ur burken.
Grovhacka chokladen.
Vispa äggen pösiga och ljust kolafärgade tillsammans med socker och vaniljpulver.
Rör ned olja och choklad.
Blanda ihop hirsflingor, quinoaflingor, rismjöl och bakpulver och rör ned.
Blanda om väl till en jämn smet. Låt svälla 10 minuter.
Klicka ut på bakpapprad plåt. Ta lite kokosolja på fingrarna och platta ut kakorna.
Grädda i 175 grader ca 14 - 15 minuter. 36 cockies fick jag ut av den här satsen. Och de försvann fortare än jag hann blinka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar