torsdag 28 augusti 2014

Egentillverkat chaisocker - gott i äppelkakan eller banankakanSom jag berättat tidigare kunde jag inte motstå ett kryddigt chaisocker som jag hittade när jag botaniserade på Tant Gröns Skafferi. Men, men, kilopriset på det sockret blev i häftigaste laget, så jag bestämde mig för att göra mitt eget chaisocker när det köpta tog slut.

Sockret är behändigt att ha färdigkryddat när man vill göra en äppelkaka, en äppelkräm, eller kanske en banankaka. Jag brukar ofta köpa ett ljust råsocker från Urtekram som inte brukar klumpa sig. Den här gången hade jag ett annat råsocker som inte var lika samarbetsvilligt, så jag silade helt enkelt mitt färdiga chaisocker genom en sil. Med hjälp av baksidan på en stor sked tryckte jag ut klumparna och fick ett slätt och fint socker.

6 dl råsocker
3 msk kanel
2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk malda nejlikor
1 tsk nystött kardemumma
½ tsk mald ingefära

Blanda ihop alltsammans och förvara i en burk med riktigt tätt lock.

Förutom i bakverk och kräm kan sockret sätta piff på marmelad, smoothies eller vanligt te. En sked av sockret i vanligt vitt eller grönt te och du får vips ett härligt chaite.

2 kommentarer:

  1. Oj, så gott det låter med chaisocker! Kanske något jag ska ha i min indiska chai? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamenvisst, Amy! Jag tror sockret skulle passa dig! Det ger väldigt god smak i olika bakverk och efterrätter, och jag brukar också alltsomoftast röra ned en sked i mitt vita te. Ha det gott!

      Radera