lördag 2 februari 2013

Kolasmakande glutenfri sockerkaka med Dolce Latte



Jag har gjort otaliga försök att göra glutenfri sockerkaka - med ganska nedslående resultat ska jag erkänna. Jag har aldrig riktigt fått till det. Men nu har jag äntligen lyckats, för den här kakan känner jag mig riktigt nöjd med. Den är saftig, tät i konsistensen, med en härlig kolasmak och jättejättegod! Ingen kan ana att den faktiskt är glutenfri. Den är dessvärre inget för dig som är laktoskänslig eller inte tål mjölk, för jag pytsade också i den halva burk Dolce Latte som fanns kvar efter att ha gjort semifreddo. Men, jag föreställer mig att du i stället för Dolce Latte kan ta ex vis mjölkfri citroncurd, byta mjölk och smör mot mjölkfria alternativ, och i övrigt följa receptet. Det har jag inte hunnit testa än, men det ska bli vid tillfälle.

Vill du lyxa till det riktigt kan du pricka kakan och dränka in den med likör eller pressad fruktsaft och servera frukt till - som en savarin.

75 g smör
1½ dl gammaldags mjölk
2 msk malda psylliumskal/fiberhusk

3 stora, ekologiska ägg
1 dl kokossocker
145 g Dolce Latte - ungefär ½ burk

3 dl rårismjöl
½ msk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och häll i kylskåpskall mjölk. Slå blandningen över psylliumskalen, rör om och låt stå och svälla 10 - 15 minuter.
Vispa under tiden ägg, kokossocker och Dolce Latte ljust och pösigt, som ljus gräddkola ungefär.
Slå ihop äggpöset och huskblandningen, och fortsätt vispa med elvisp så allt blandas väl.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten. Blanda om försiktigt men väl.
Häll smeten i en mycket väl smord och bröad 2-litersform. Jag använde min älskade gamla nötta form som jag ärvt av min mormor. Den använde hon i sitt bageri i slutet av 1800-talet, så i den har många sockerkakor blivit till!
Grädda kakan ett snäpp under mitten i ca 40 minuter. Känn med sticka att kakan är torr i mitten.
Låt stå några minuter, och stjälp sedan upp kakan på fat.
Diska ur formen och sätt tillbaka den. Låt kakan kallna under formen.









2 kommentarer:

  1. Vilken fluffig och smarrig kaka du fått till! :) Ser fantastiskt god ut!
    Ha en toppen lördag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev faktiskt lyckad. Äntligen! Trevlig kväll!

      Radera