lördag 1 december 2012

Persimonmarmelad med smak av kardemumma



Lite annorlunda är den här marmeladen, som kom till när jag inte kunde motstå lockpriset
"3 persimoner för 10 kronor". Marmeladen är god till all slags ost, och passar förträffligt till pepparkakorna med blå- eller grönmögelost nu i adventstid.

Det här är en ganska liten sats, och blir lagom till en "honungsburk" på 750 g.


3 stora, väl mogna persimonfrukter - mina vägde sammanlagt ca 570 g
saft av en ekologisk citron
vatten - beroende på hur mycket saft du får ut av citronen
1 vaniljstång
6 lätt krossade kardemummakapslar
1 - 1½ dl ljust rårörssocker eller muscovadosocker - beroende på hur söt du vill ha din marmelad

Skala persimonfrukterna och skär bort bladfästet. Tärna dem. Lägg i en kastrull.
Pressa och mät saften av citronen. Fyll upp med vatten till 1 dl.
Häll i kastrullen och lägg även i en snittad, urskrapad vaniljstång och de krossade kardemummakapslarna. Jag la dem i en tesil så att de lätt kunde tas upp efteråt.
Koka upp, och låt koka mjukt under lock ca en kvart. Verkar det hårt så koka lite till.
Fiska upp vaniljstången och tesilen med kardemumma.
Stöt/mosa fruktköttet lite lätt med en potatisstöt t ex.
Tillsätt sockret och koka upp på nytt. Koka ganska kraftigt utan lock några minuter så att marmeladen går ihop.
Rör flitigt så det inte kokar fast.
Häll upp på en väl rengjord, steriliserad glasburk.

 

4 kommentarer:

  1. Låter väldigt spännande! :)
    Ha en toppen lördag! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite annorlunda, men väldigt gott! Ha en fin Första Adventshelg!

      Radera
  2. Supergod till pepparkakspajerna! Nu vattnas det i munnen igen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var den! Ska göra ett till försök med pepparkakspajerna och förfina receptet innan jag lägger ut dem också.

      Radera