Idag är det vintersolståndet. YES!!!!!!! Nu vänder det! Jaja, det dröjer tills vi kan kasta långkalsonger och broddar, plocka tussilago och brista ut i det berömda vårskriket (ni vet det där som Ronja Rövardotter bara var tvungen att få ur sig när våren hade anlänt), men ändå. Det vänder!! Det firar vi med lite godis!
Självklart hör godis i någon form julen till, men det är inte så alldeles enkelt att hitta bra, färdigt godis om man har allergibekymmer. Bäst att tillverka själv med andra ord, så man vet vad man petar i sig.
Här får du förslag på en superenkel fudge - eller kanske snarare något mittemellan kola och fudge - som alla kan äta av, både allergiker och andra. Riktigt god är den, trots att den inte innehåller varken gluten, grädde, mandel eller nötter. Jag har gjort fudgen två gånger. Ena gången gjorde jag den med risgrädde och valde en mjölkfri ljus choklad baserad på ris. Andra gången gjorde jag den på sojagrädde och tog en "vanlig" mörk choklad med 72% kakaohalt och utan mjölk. Du kan ta någon annan mjölkfri choklad, ljus eller mörk, neutral eller smaksatt, allt efter tycke och smak. Det finns många sorters mörk choklad som inte innehåller mjölk, även om de inte saluförs som veganchoklad. Läs noga på förpackningen helt enkelt. Garanterat mjölkfri choklad av alla möjliga olika sorter hittar du hos Selected Seven.
50 g kallpressad kokosolja
1 förpackning sojagrädde, (den vispbara på 26%) - eller 250 ml risgrädde
1 dl kokosblomssocker
½ dl agavesirap
1 msk flytande glukos (köpte min på apoteket)
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
100 g valfri mjölkfri choklad
Smält kokosoljan i en vid kastrull.
Häll i sojagrädden eller risgrädden, kokossocker, agavesirap och glukos, och låt
bubbelkoka till en temperatur av knappt 118 grader. Det tog lite drygt 35 minuter för mig.Rör om ibland så det inte fastnar.
Ta från värmen, bryt ned chokladen och vispa ned vaniljpulvret.
Vispa kraftigt några minuter så det kommer in luft i smeten.
Häll upp smeten i en liten, gärna bakpappersklädd form.
Ställ kallt i kylskåpet att stelna. Ett tips är att skåra ut rutor innan fudgen stelnat helt, så är det lättare att få fina bitar sedan. Jag lät den stå lite för länge, och hade lite sjåigt att få till fina bitar utan att fudgen sprack.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar