söndag 16 december 2012

Några julklappstips - när det bara är en vecka kvar till julafton
Är du den där flitiga och förutseende sorten, som redan klarat av alla julklappar för flera veckor sedan, och nu bara lugnt kan luta dig tillbaka och invänta julen? Du kanske rentav har knåpat ihop dina egna julklappar, stickat och sytt, klistrat och klippt, bakat och kokat kola. I så fall kan du sluta läsa här och nu. Nej, förresten, du kan börja läsa lite längre ned!

För er som i likhet med mig - trots alla goda ambitioner - inte är klara med julklappsbestyren, och som inte haft tid, ork eller lust att tillverka egna julklappar, vill jag bara tipsa om två butiker här i Uppsala, som jag gärna går till, och där du kan hitta allt möjligt smått och gott att slå in i julklappspapper. Liknande butiker finns förstås över hela landet . Och för er som undrar. Nej jag är inte sponsrad! Men jag gillar dem. Jag skulle själv bli jätteglad över ett paket med något spännande från någon av de här två butikerna, och det tror jag att många med mig skulle bli.

Tehörnan i Forumgallerian och i deras nya butik i hörnet av Svartbäcksgatan och S:t Olofsgatan hittar du härligt smaksatta teer och även kaffe, godis, sylt/marmelad/curd, mina favoritkryddor från The Spice Tree, kex, roliga förkläden, fiffiga tillbehör för kaffe- och teberedning, vackra brickor och det mest underbara porslin! Koppen överst kunde jag inte motstå, det blev en julklapp till mig själv. Tyvärr gör bilden på inget sätt rättvisa åt koppen, den är sååå vacker! När jag dricker mitt chokladkaffe i den på morgonen känns sommaren lite närmare och vintern lite mer uthärdlig!

Karins Skafferi på Geijersgatan är en liten guldgruva för den som gillar det där lite extra. Smör och ost från Eskesta gårdsmejeri (som för övrigt vann finalen i Sveriges Skönaste Gårdar och slog knock-out på både Tina och Carl-Jan med sin härliga Zussi´s Kozzarella), smaksatt vinäger och olja från olika delar av världen, whiskytryfflar, sylt, saft och marmelad, kex, bröd och charkuterier. T o m björnkorv! Det finns också färdiga presentförpackningar med olika godsaker. Karin ordnar även vinprovningar och lakritsprovningar, och det kan ju också vara en trevlig julklapp.

Sist men inte minst vill jag påminna oss alla om de där julklapparna som kan göra skillnad för våra medmänniskor i andra delar av världen - ja t o m vara den avgörande skillnaden mellan död och liv.

UNICEF kan du köpa myggnär, yllefiltar, olika slags vaccin, näringspaket, fotbollar, sagoböcker m m för utsatta barn i världen.

SOS-barnbyar har du som är företagare möjlighet att både större och lite mindre bidrag till skolpaket, matpaket, medicinpaket och rent vatten.

Genom Actionaid kan du köpa olika presenter mot fattigdom, exempelvis en åsna, get, kycklingar eller bikupa som bidrar till att göra fattiga familjer självförsörjande, bybarnmorskor, skolpaket, myggnät, vattenpumpar m m.

Rädda Barnen kan du både som privatperson och företagare köpa olika matpaket, skolpaket, klädpaket, lekpaket och mycket annat som kan göra livet ljusare för barn som hamnat på livets skuggsida.

Läkarmissionen kan du ge gåvor till allt ifrån fruktträd och odlingskurser till barfotaläkare, gatubarnsarbete, skolpaket, julpaket och olika typer av mat- och hälsopaket.

På många håll i landet ordnas också olika insamlingar av kyrkor, idéella organisationer och privatpersoner för att göra julen mer meningsfull och varm - både kroppsligen och själsligen - för alla ensamma och hemlösa, som vi tyvärr också har i vårt eget land. Kolla upp vad som finns där du bor.

Vi behöver varandra, och vi kan alla göra skillnad, både för dem som vi har nära och för dem som finns långt, långt borta !


 

6 kommentarer:

 1. Vilka bra tips - och som du vet gillar jag din blogg och rekommenderar den till alla kunder med någon form av intolerans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin, det uppskattar jag verkligen!

   Radera
 2. Mycket bra tips! :)
  Ha en underbar söndag!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker det, Lana! Jag vet att du mest gillar rutor och ränder, men håll med om att koppen är fin! Kram tillbaka!

   Radera
 3. Ja men se där ja, där vart ju din lista:) Mycket bra initiativ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamän! Lite olik er lista, men inte så långt ifrån. Det är väl bra om vi alla kan hjälpas åt att sprida info om meningsfulla julklappar till behövande över vårt orättvisa och ojämlikt fördelade klot.

   Radera