torsdag 20 december 2012

Juliga, italienska köttbullar på LCHF-vis



I vanliga fall brukar jag göra mina julköttbullar på kalvfärs, och krydda med ansjovis, kanel, ingefära och kryddpeppar, men till vårt julknytis i min italienska grupp igår gjorde jag i stället några italieninspirerade bullar. Eftersom några i gruppen dessutom är LCHF-trogna, så fick det helt enkelt bli italienska köttbullar med LCHF-stuk. Riktigt goda blev bullarna! Garnera gärna med några färska rosmarinkvistar eller annat grönt.

500 g fin, svensk lammfärs
2 msk mald chia
1 stort, ekologiskt ägg
1 dl grädde, lite knappt
1 tsk Himalayasalt
1 - 1½ tsk torkad, smulad rosmarin
1 tsk krydda Italiensk Gourmet från The Spice Tree - här ser du vad den innehåller
ca 3/4 dl soltorkade körsbärstomater i olja
olivolja/smör till stekning

Vispa ihop chia, grädde, ägg, salt och kryddor i en bunke, och låt stå och svälla en kvart.
Finhacka/mosa de soltorkade tomatern och tillsätt dem.
Arbeta in färsen, och rör till en smidig, sammanhängande färs. Går lättast med rena eller plastbehandskade händer.
Forma bullar med vattensköljda händer, och lägg på en vattensköljd skärbräda.
Hetta upp olja och smör, och vänta tills det "tystnat" och slutat fräsa i pannan.
Stek bullarna gyllenbruna runtom. Skaka pannan, så att de blir jämnt brynta.
Låt eftersteka några minuter tills de är genomstekta.

Tips. Bullarna kan ätas som plock- eller mingelmat - gärna med en kvist färsk rosmarin instucken.

 

4 kommentarer:

  1. Oh, vad gott! Nu kan jag äntligen steka i mitt kök, glasskivanär på plats! :)
    Så det får nog bli en omgång med köttbullar! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så underbart, Lana, att ditt kök äntligen är klart! Jag förstår att det blir julstök och matlagande nu. Ta det lugnt bara, och stressa inte ihjäl dig! Ha en fortsatt fin dag, och en fin början på helgen!

      Radera
  2. Åh, så sugen på köttbullar jag blev nu! Mums! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sätt igång och rulla bara! Har gjort en till sats, för de blev supergoda. Ha det gott!

      Radera