lördag 8 december 2012

Tranbärssylt med muscovadosocker, kanel och muskotblomma
Hörni, vilken vinter vi fått! Meterhöga drivor med vitt, vitt, vitt, vart man än vänder blicken. I skrivande stund hoppar det tre rådjur utanför fönstret. Det ser kämpigt ut för dem i den höga snön!Och jag har kapsejsat i en förkylning igen! Precis när jag började hämta mig från den förra! Jag stod väl inte pall för all blötsnö och alla kalla vindar häromdagen, när värsta ovädret i mannaminne brakade lös.

I alla fall hittade jag färska tranbär i affären - dit jag tog min tillflykt mellan snöattackerna i onsdags. Det händer inte så ofta, det var länge sedan jag sist gjorde det. Däremot brukar jag ibland köpa den frysta varianten, som jag t ex marinerat i Limoncello och serverat till frusen mascarponetårta. Hursomhelst grabbade jag tag i asken -  som för övrigt kostade 30 kronor -  och begav mig hemåt för att koka sylt.

Tranbärssylt eller chutney är en klassiker till kalkonen vid Thanksgiving i USA -  tranbärens förlovade land -  men den är god till allt möjligt. Köttbullar, pannkakor/plättar, och potatisbullar för att ta några exempel. Egentligen kan du använda tranbärssylt överallt där du annars tar lingonsylt.

Ojojoj, så god min sylt blev! Muskotblomma gav lite extra knorr till sylten, liksom kanelstängerna och det mörka muscovadosockret. Förväxla inte muskotblomma med muskotnöt - som för övrigt kan ge hemska förgiftningssymptom om man överdoserar den. Muskotblomman är höljet som omger själva muskotnöten. Den används ofta i olika asiatiska kryddblandningar, och till fiskrätter, men passade också bra i min tranbärssylt.

250 g färska tranbär - lite knappt eftersom jag tog undan några som jag åt till min morgongröt
1 dl vatten
2 kanelstänger
1 bit muskotblomma
3/4 dl ljust muscovadosocker
1/4 dl mörkt muscovadosocker

Skölj tranbären noggrant. Eftersom de är långväga resenärer från USA kan resdammet behöva
sköljas av ordentligt!
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, muskotblomma och kanelstänger.
Koka upp och låt småkoka tills bären mjuknat och börjar mosa sig, ca 15 - 20 minuter. Det knäpper lite småtrevligt - ungefär som när man poppar popcorn - när bären spricker i värmen.
Tillsätt sockret och låt koka ihop ytterligare en stund, kanske fem minuter, tills det blir simmigt.
Häll upp på en varm, steriliserad glasburk.
 

3 kommentarer:

 1. Oh, vad längesen jag åt färska tranbär! Det har vi haft ofta hemma i Ryssland när jag var liten... :)
  Sylten låter väldigt gott!
  Ha en fin lördag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Godaste sylten är den man själv kokar, det bara är så:) Just tranbär låter som det passar riktigt bra nu när julen nalkas.

  Hoppas du är bättre nu och att baskeluskerna har gett med sej.

  SvaraRadera
 3. Sylten blev jättegod, och kan varmt rekommenderas. Passar jättebra nu till jul. Visst är det så att egengjord sylt smakar allra, allra godast, det går inte att komma ifrån.
  Jag är lite piggare, tack, men det var riktigt envetna rackare till "baskelusker" som hoppade på mig när jag minst anade det. Usch!
  Ha en fortsatt härlig helg alla tre!

  SvaraRadera