söndag 9 december 2012

Affirmera mera - det kan förändra ditt liv

Vet du vad en affirmation är? Förmodligen har du stött på ordet någon gång. En affirmation är
helt enkelt en kort mening, oftast i jagform och oftast i presensform. Affirmerar gör vi ständigt utan att tänka på det, och så visualiserar vi samtidigt våra tankar. Inget konstigt alls. Kruxet är bara att vi så ofta skapar negativa affirmationer. "Jag klarar ingenting." "Jag är tjock och ful". "Ingen kan älska mig." "Jag är en dålig mamma." "Alla mina relationer går åt skogen." "Jag får aldrig någon uppskattning." Och så visualiserar vi och skapar inre bilder av alla misslyckade dater vi varit på, alla gånger vi tappat tålamodet med barnen, inte uppnått betingen på jobbet och så vidare. Känner du igen dig?
Det tråkiga är att ju fler gånger vi upprepar de här negativa affirmationerna inom oss, desto ettrigare hakar de sig fast. Till slut övergår de till att bli s k "automatiska tankar" och "sanningar" som vi envetet håller fast vid. Mental skräpkost är precis vad det är!! Om du bara matar din kropp med skräpmat och tomma kalorier kommer det så småningom att påverka ditt fysiska välmående. Om du bara matar ditt sinne med negativa, "näringsfattiga" skräptankar kommer det i slutändan att få allvarliga konsekvenser för din mentala hälsa.

Det positiva är att det faktiskt går att vända på det hela. På samma sätt som de negativa affirmationerna blir automatiska tankar om de upprepas tillräckligt ofta, på samma sätt kan de POSITIVA affirmationerna bli automatiska om man upprepar dem tillräckligt ofta.

Jag säger inte att det är gjort i ett nafs. Jag påstår inte att det är en lätt quick-fix. Det handlar om att träna! Du får inte en stark och smidig kropp, och bygger inga muskler genom att gå till gymmet och läsa instruktionerna till maskinerna. Du måste använda dem! Inte bara en gång, utan träget och regelbundet. Det är också en fördel om du känner till dina svaga punkter och vet vilka muskelgrupper som är i störst behov av träning. På samma sätt behöver du träna upp din mentala muskelkorsett, och bli medveten om vad din sårbarhet består i. Handlar det om relationer? Utseende? Jobbprestationer? Familjen? Att räcka till på olika områden? Försök klura ut det, och sätt igång och träna! Det kommer att förändra ditt liv! Det vaccinerar naturligtvis inte mot livets olika farsoter, men det kommer att göra dig bättre rustad att tackla dem.

Varje gång en sån där negativ affirmation och nedvärderande formulering tar form i ditt huvud, säg STOPP! Kontra med en positiv affirmation! Du kommer att få fullt upp i början! De allra flesta av oss vuxna dras med mängder av komplex och otillräcklighetskänslor, och det blir så lätt en negativ spiral. Se på små barn i ett - treårsåldern! De kan och vet allt, och ifrågasätter inte sitt värde! Barn som växer upp med kärlek och positiv bekräftelse blir trygga små individer. Inte funderar de över om de är tillräckligt smala, om håret har rätt färg, om de är tillräckligt duktiga, om de har presterat tillräckligt, om de är värda att älska! Det tar de för givet! Allt det där andra kommer på vägen, när vi stöts och blöts och formas, av krav, förväntningar och jämförelser med andra.

Ta makten över dina tankar! Ska vi ta ett exempel? I morgon bitti, när du vacklar ut i badrummet och möter din bleka nuna, ögon som smala springor, och håret som spretar i alla väderstreck, och du mest av allt känner dig som ett vilsekommet UFO som av misstag landat på den här planeten (jo, så brukar det i alla fall vara för mig!) Nog är det lätt hänt att tänka så här:
"Men Guuuud, vad jag ser ut! Jag vägrar gå utanför dörren! Ingen make-over i världen kan råda bot på det här. Jag gräver ner mig. Ingen kommer i alla fall att sakna mig! Jag stannar hemma! Det här blir en misslyckad dag. Som vanligt!"

Testa i stället det här:
"Men hallå där! Så söt jag är idag då! Jaja, jag kanske inte vinner Top Model Sweden just idag, men vem bryr sig! Jag gillar i alla fall inte att balansera omkring på höga klackar i bikini! Jag duger bra ändå. En uppfriskande dusch, några tag med fönen, lite läppglans och en god frukost på det, så ska nog det här fixa sig! Jag är redo att möta världen! Spännande! Undrar vad jag ska lära mig idag? Det här kommer att bli en toppendag!" Om inte annat kanske du blir full i skratt, och det är alltid en bra början!

Skapa dina egna affirmationer, de som just DU bäst av allt behöver, och upprepa dem många, många gånger varje dag! Till slut kommer du att inse att du är unik, rent av mirakulös, viktig, fin precis som du är, och att du klarar av allt du behöver klara av. Och inte minst. Du är värd all kärlek, och det bästa av allt som livet har att erbjuda!

6 kommentarer:

 1. Ja, man ska göra det mycket oftare! Men av nån anledning är man mycket bättre på det när man blivit äldre! ;):)
  Ha en fin och mysig andra advent! :)
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att det är så? Kanske. Man försonas förhoppningsvis mer med sina skavanker när man blir lite äldre, men tyvärr har jag mött många äldre som också fastnat i destruktivt och negativt ältande. Men träna på att bli mer positiv i sitt tänkande kan man göra, hur gammal man än är! Ha det bra du också!

   Radera
 2. bra råd. Jag börjar idag! Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir Sara! Varmt lycka till och kom ihåg att det tar sin lilla tid att förändra tankemönster, så ge inte upp! Ta hand om dig!

   Radera