måndag 31 december 2012

GOTT NYTT ÅR med en nyårskavalkad över bloggåret 2012


Idag är det nyårsafton, och dags att -  åtminstone temporärt -  städa undan tomtar och juldukar för att duka med guld, silver och glitter. Julmusten får ge vika för champagne, och julskinksresterna och rödkålen förpassas längst in i kylskåpets mörkaste vrår medan snittarna förbereds och hummern gratineras. Själv ska jag laga till något riktigt mumsigt men jag tänker inte ge er något recept idag på några nyårsdelikatesser. Det finns det så många andra som gör. Varenda tidning med självaktning, nästan varenda matbloggare, och varenda TV-kock som gör skäl för sitt kockförkläde har den senaste veckan kommit med alla möjliga förslag, det ena mer exklusivt än det andra. Så jag känner mig ganska överflödig! I stället tänkte jag bjuda på några återblickar på bloggåret som gått.

Nyårsafton är ju också en kväll av summering och eftertanke, innan det är dags för nystart. Igen! Men några nyårslöften tänker jag i vanlig ordning inte ge. Jag tror nämligen att man kan börja ett nytt liv med nya goda föresatser vilken dag som helst på året. Vi misslyckas ju ständigt med våra löften och ambitioner, men misströsta inte! Varje dag får vi nya chanser!

Jag inser när jag blickar tillbaka och läser tidigare blogginlägg att jag även för ett år sedan var ganska skraltig efter en massa höstliga infektioner. Januari gick i hostans tecken. Det verkar vara tradition, och en väldigt dålig sådan! Nåja, det var nog inte fågelinfluensa trots allt, och jag frisknade till så småningom. Kanske den här dundersoppan gjorde susen!



Vintern tvekade länge, men kom till sist, och februari blev riktigt snöig. Jag lagade som alltid vegetariskt på måndagar, bl a örtdoftande ugnsbakade paprikor med fyllning av svamp, spenat och canihua. Det blev även nyttiga rawfoodbollar för att lysa upp fikastunderna och boosta hälsan.



Internationella kvinnodagen den 8 mars celebrerades med lysande, hjärteröd tomatsoppa. Våren kändes fortfarande deppigt avlägsen, men man blir ju så glad av choklad, så jag bakade en riktigt mörk, antioxidantpimpad kladdkaka med kokosblomssocker, råsirap och svarta mullbär.



I april började det äntligen våras, och vi lördagsmyste med en ljuvlig risotto med räkor och färsk sparris. Jag firade mina 1½ år som bloggare med en fryst chokladmarängtårta, som varmt kan rekommenderas och som familjen slukade till sista marängsmula!



Maj och VÅR!!!! Lilla I, hennes mamma och jag gjorde en härlig utflykt till Linnés Hammarby, där vi promenerade under äppelblommen och åt gravad lax med rostad potatissallad. Vårtröttheten var ihållande, men jag gjorde vad jag kunde för att mota den - bl a med nässelgröt, banan och blåbär.



I juni kom sommaren, och vi drog till Italien! Vi hade en helt fantastisk vecka tillsammans med våra trogna semesterkompisar sedan många år, och njöt av mysig samvaro, vackert väder och god mat. Medelhavsatmosfären satte så småningom spår i de här goda biffarna.



Även om det är julisommar blir saker och ting inte alltid som man tänkt sig. Varken bakverk eller väder. Men vi får som sagt ständigt nya chanser. Och mangoglassen blev väldigt lyckad och förgyllde en av de få riktigt varma sommardagarna.



I augusti hade jag glädjen att få vara Månadens Gäst i tidningen Må Bra, och det var ju kul! Dagarna blev kortare, men fortfarande var det ju sommar. Vi hade några underbara sensommardagar i Torekov, där vi promenerade vid havet, plockade björnbär, besökte gårdsbutiker och njöt av god mat.



I september mognade våra äpplen, eller snarare en del av dem. Det var inget bra äppelår, men skörden var i alla fall tillräcklig för att göra en mustningstripp till Äppelfabriken, och för att koka ett lyxigt äppelmos med vanilj och Limoncello. Säga vad man vill om september och höst, grönsakerna är i alla fall fantastiska! Rödbetorna till exempel fick ta plats i den här goda pajen tillsammans med halloumi.

Oktober och höstrusk! Jag firade att jag kommit upp i 300.000 besökare, kokade kryddig äppeldricka, och bakade en maffig familjemuffins med rödbetor och andra rotfrukter.

I början på november bytte jag det gråkalla novembermörkret mot solen och blåsten på Fuerteventura. En alldeles underbar vecka, men dagen efter hemkomsten blev jag anfallen av en hel armé med illasinnade virus, som haft mig i ett järngrepp sedan dess. Men mat måste man ju ha, och tröst måste man ha. Det finns knappast något mer trösterikt än varm, kryddig chokladsoppa!



December och dags för att börja julstöka så smått. En vegetarisk "Jansson" blev en ny favorit.
Luciamorgonen lystes upp både av vacker sång, tända ljus och god saffransgröt.



Tack för i år allihop! Jag är SÅ glad för att ni läser min blogg, och uppskattar jättemycket den respons jag får från många av er, antingen som kommentarer eller direkt på mailen! Fortsätt gärna att höra av er! Jag tänker som sagt inte lova någonting, men hoppas att jag ska ha ork och lust att fortsätta blogga även nästa år, och att jag ska tycka att det är lika roligt som det varit hittills.

En härlig nyårsafton önskar jag er alla, och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!!!!
 

10 kommentarer:

  1. Vilket härligt inlägg, vilket år! :)
    Och vilka underbar recept du delar med dig! Är så glad att jag hittade din blogg!
    Önskar dig ett riktig Gott Nytt År!
    Många kramar från mig!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana för dina trogna kommentarer och uppmuntrande ord! Jag är glad över att få ha gjort din bekantskap också. Ha en riktigt härlig fortsatt nyårsafton och ett underbart 2013! Kram!

      Radera
  2. Härligt med tillbakablickar på året, det blir en hel del godsaker!

    Vi önskar dej ett riktigt gott nytt år,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Anki och Håkan! Önskar detsamma till er! Ja, man upptäcker när man ser tillbaka att man hunnit med en hel del. Men nu gäller det att blicka framåt, eller kanske snarare att ta emot varje ny dag och försöka ta tillvara och njuta av den på bästa sätt. Kram tillbaka!

      Radera
  3. Vilket fantastiskt år! Hoppas nästa blir lika bra! Du är en inspiration för många så jag hoppas verkligen du ska fortsätta blogga! Puss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har verkligen varit ett innehållsrikt år! Jag håller nog ut ett tag till!

      Radera
  4. Vilket härligt matbloggsår du haft! Önskar dig en god fortsättning och ett lika fint 2013 också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Ja, det blir en del på ett år upptäcker man när man försöker summera. Önskar dig också ett underbart 2013 på alla sätt och vis!

      Radera
  5. Vilket år du bjudit på. Nu ser jag fram emot ett gott nytt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland känns det som om jag inte gjort någonting, men det blir ju en del när man tänker efter! Så det är nog bra att summera och blicka tillbaka ibland också - för att sedan fokusera på det som ligger framför. Ja, vi får hoppas på ett härligt och innehållsrikt år för oss alla.

      Radera