onsdag 19 december 2012

Decemberfrukost med boveteflinggröt och färska tranbär





Frysta tranbär har man ju kunnat hitta länge i frysdisken, men det är inte så vanligt att hitta färska tranbär i affären. Nu gjorde jag det i alla fall, på Hemköp närmare bestämt, och köpte ett paket, som jag kokade sylt av. Men innan jag gjorde det norpade jag några och åt till morgongröten. Tranbär är rejält syrliga, så det är inget för sockernassar! Jag är ju ganska härdad, men matchade i alla fall med lite flytande honung.

Bären kom från USA - tranbärens land framför andra. Inte särskilt klimatsmart, jag vet! Får försöka kompensera på annat sätt.

Så här gjorde jag min morgongröt. För en person.

½ dl boveteflingor
2 dl vatten, knappt
1 msk kokosolja eller mandelolja
½ msk gula linfrön
1 msk solroskärnor
½ msk näringspulver (bild och beskrivning av pulvret hittar du här)

Koka upp vatten och olja, och vispa ned flingor och linfrön. Låt småkoka under lock ca 5 minuter.
Rör ned solroskärnor och näringspulver, och servera genast gröten med valfri mjölk och tranbär. Välj andra bär om du inte hittar eller vill ha just tranbär. Ringla lite flytande honung över.
 

4 kommentarer:

  1. Det är så gott med bovete! Nu har vi laddat upp med massor med bovete! min man har varit i Ryssland och köpt massor med bovete! Det är nämligen billigare där, så vi passar på och köper bovete i Ryssland!
    Ha en fin onsdag!
    Kramar till dig! :)
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad härligt att ha möjlighet att bunkra upp med bovete till billigare pris! Det är onekligen ganska dyrt här i Sverige, så visst blir det prisskillnad på brödet när man är glutenintolerant och tvingas baka med annat än vetemjöl. Kram tillbaka!

      Radera
  2. Så gott med bär på gröten, lite extra lyxigt när det är färska också. Fast några färska tranbär hittar vi inte i de affärerna vi handlat i så det får bli frysta istället. Tänkte prova göra tranbärssås till kalkon framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tranbärssås till kalkonen låter supergott! Jag blev också väldigt nöjd med min tranbärssylt häromsistens. Konstigt att ni inte har färska tranbär hos er! Tycker att ALLT brukar finnas i Skåne! Såg senast idag att det fanns i affären här. Men frysta går nog precis lika bra.

      Radera