måndag 3 oktober 2011

Smakrik vegetarisk pastasås med rotfrukter och tomat



Vi borde nog lite till mans äta mer vegetariskt, för att dels skona Moder Jord, dels tänka på vår egen och djurens hälsa. Kampanjen "Köttfri måndag" är en del av ett större globalt nätverk, som försöker minska köttkonsumtionen i världen, inspirera oss att äta mer vegetariskt, och göra det lättare för oss att haka på det vegetariska tänket. Vi kan alla - även de mest inbitna köttälskare -  åtminstone en dag i veckan avstå kött och i stället satsa på vegetarisk mat. Vad säger ni? Hänger ni på?

Den här tiden på året är det ju extra lätt att laga vegetariskt, när grönsaksdiskarna och torgstånden fullständigt svämmar över av härliga rotfrukter och grönsaker av alla de slag.
Den här vegetariska pastasåsen/röran är hur enkel som helst att svänga ihop, och blir mustig och smakrik. En av mina favoritkryddor från The Spice Tree gav härlig smak, men du kan ta någon annan kryddblandning som du tycker om.

400 g morötter
225 g palsternacka
225 g rotselleri
4 normalstora vitlöksklyftor
1 medelstor gul lök
1 medelstor röd lök
1 burk krossade tomater
1½ dl osötad tomatpuré
4 msk Italiensk Gourmetkrydda (The Spice Tree) - tomat, vitlök, peppar, oregano, lök, koriander, basilika
salt, peppar
rapsolja

Skala och grovriv rötterna. Skala och finhacka vitlök och lök.
Hetta upp rikligt med olja i en rymlig kastrull. Fräs lök/vitlök lätt under omrörning någon minut. Tillsätt även rötterna, och fräs under omrörning ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, gourmetkrydda samt salt och peppar från kvarn, och låt puttra på svag värme under lock ca en halvtimme. Tillsätt ev en aning vatten om du tycker det varkar för torrt. Smaka av, och tillsätt ev mer salt, peppar eller krydda.
Servera med valfri pasta, riven smakrik parmesanost och ev en klick grekisk/turkisk yoghurt.






4 kommentarer:

  1. Inte så dumt alls, Tess! Nyttigt dessutom.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar göra något liknande till min pasta, tycker det är så fruktansvärt gott med morot i pastasåser!

    Men vad är det jag ser? Sweet potato and buckwheat noodles? Vad är det här som jag aldrig hört talas om innan??! Är det något man borde leta upp?

    Och klart jag ställer upp ;) Precis som alla andra dagar ;)

    SvaraRadera
  3. Jag vet att jag kan lita på dig när det gäller vegetariskt, Alexandra!
    Nudlarna är av märket King Soba, som jag gillar skarpt. De gör glutenfri pasta i en massa roliga smaker och av olika råvaror. Pumpa/ingefära, brunt ris/wakamealger, svart ris, hirs/råris, m fl. Jag köper oftast mina på Tant Gröns skafferi här i Uppsala, men de finns också på riktigt välsorterade hälsokostaffärer. Annars kan man köpa dem på nätet, här t ex. http://www.goodtrade.se/blog/
    Ha det bra!

    SvaraRadera