onsdag 26 oktober 2011

Saftig mandelkaka med potatis och kikärter, och med hallonglasyr - gluten och mjölkfri



Peppad av framgången med min chokladkaka med svarta bönor häromsistens, tänkte jag försöka mig på ytterligare en nyttovariant av kaka, den här gången med kikärtor. Eftersom jag hade ett par överblivna potatisar som låg och såg ensamma ut i kylskåpet, fick de också slinka med. Glasyren fick bli en läckert rosa hallonglasyr gjord av mitt hemmagjorda hallonflorsocker som jag tipsade om igår. Kakan blev otroligt saftig och god! Familjen lyckades inte lista ut vad jag hade i kakan!

Oktober går som sagt i skimrande rosa för att uppmärksamma bröstcancerforskningen, och i kväll går den stora Rosa Bandetgalan av stapeln. Vad kan passa bättre än att då ta sig en bit av den här kakan.

Linnea på bloggen Linneas Skafferi har själv erfarenhet av att närstående har drabbats av just bröstcancer, och har dragit igång ett upprop och en insamling, där man också får dela med sig av rosa bakverk. Det här får bli mitt bidrag dit. Loggan har jag inte lyckats få till på min blogg, men jag hoppas det går bra ändå.


3 ägg - gärna ekologiska
2 dl rårörsocker
1 msk vaniljsocker
1 tetra kokta kikärtor, 190 g
½ dl rapsolja av fin jungfrukvalitet, alternativt fin mandelolja
200 g kokt, skalad, finriven potatis
1½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft av en limefrukt

Glasyr alternativ 1 : 1 dl hallonflorsocker, 1½ msk vatten
Glasyr alternativ 2 : 125 g frysta, tinade hallon som mixas och passeras, samt blandas med 1 dl florsocker (använd gärna kokosflorsocker om du har det).

Garnering: hallon

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösfluffigt.
Spola av kikärtorna i kallt vatten, och mixa dem till ett fint mos tillsammans med rapsoljan.
Skala och finriv potatisen.
Rör ned potatisen och kikärtsmoset i äggfluffet, och tillsätt också mandelmjöl blandat med bakpulver, samt saft och finrivet skal av lime (tvätta och skrubba den riktigt ren innan).
Rör om så allt blir riktigt väl blandat, och häll smeten i en smord springform fodrad med bakplåtspapper.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, ca 25 minuter.
Låt svalna i formen, och lägg sedan kakan på ett fat.
Blanda ihop glasyren, rör den slät, och bred över kakan. Garnera med hallon. En gräddklick och lite extra hallon till är inte alldeles fel!

Den översta bilden är svärson Anders upphovsman till. De övriga står jag för som vanligt.
Ytterligare en rosa dröm hittar du här.










6 kommentarer:

  1. Så spännande med potatis och kikärtor i kakan, måste ju vara nyttigare tack vare det:) Dessutom bakad för ett behjärtansvärt ämne, det gillar vi.

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt att även det nyttiga kan förvandlas till läckerheter! Jag tycker faktiskt själv att det här är ett bra exempel på det, kakan blev riktigt, riktigt god.
    Ha det gott i höstrusket!

    SvaraRadera
  3. Väldigt spännande och god var den! Man vet aldrig vad du ska hitta på :)

    SvaraRadera
  4. En av mina bättre uppfinningar tycker jag själv! Roligt att den blev uppskattad!

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag har nog bakat den här kakan 10 ggr sedan jag hittade receptet i ICA Buffé. Grattis till andraplatsen! Den här kakan är helt otroligt god, den går alldeles utmärkt att njuta av utan några tillbehör. Det blir också mycket prat kring kaffebordet när gästerna ska gissa på innehållet.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  6. Åh vad roligt, Helena! Så glad jag blir över att du gillar kakan! Och visst är det kul att överraska sina gäster med något lite annorlunda. Har du testat min chokladkaka med svarta bönor? Om inte tycker jag du ska göra det, den har också förutsättningar att bli en snackis. Finns också under fliken Glutenfritt/Tårtor. Må så gott, och kram tillbaka!

    SvaraRadera