onsdag 5 oktober 2011

Lyxig vaniljsoppa med kanel- och kardemummastekta äpplen och mörkt muscovadosocker





Jag delar en passion med vännen Åke i Luleå. Vaniljsås! Det är bland det bästa som finns! Vi äter hellre vaniljsås med äppelkaka än tvärtom. I den här vaniljsoppan får både vi och andra vaniljälskare vårt lystmäte. Servera soppan riktigt kall, med varma äpplen, stekta med mörkt muscovadosocker, kanel och kardemumma (eller andra kryddor om du föredrar det).
Sommartid är det gott med Limoncellomarinerade jordgubbar i. Mums, mums, mums!

Jag gjorde soppan med laktosfri grädde och mjölk. Den går även att göra helt mjölkfri med olika slags alternativmjölk/grädde av havre, soja eller ris. Hoppa då bara över gräddvispning, och ta med all mjölk från början. Tillsätt då vaniljsockret i slutet. Om du använder rismjölk med vaniljsmak får du vara lite försiktig med extra vanilj eftersom den har en ganska utpräglad vaniljsmak. Du får smaka dig fram helt enkelt.

Om man är någotsånär måttlig räcker satsen till fyra. Fast jag skulle nog kunna äta upp hela satsen själv!!
Jag utfärdar återigen en slicka-tallriken-varning!

5 dl mjölk - helmjölk eller mellanmjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång - riktigt mjuk och färsk
5 äggulor
1 1/4 dl rårörsocker
1 tsk äkta vaniljsocker

3 - 4 medelstora äpplen - gärna favoriten Gravensteiner
1 msk kokosolja
1 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk kanel
1 tsk nymald kardemumma

Koka upp mjölken med en deciliter av grädden samt den snittade och urskrapade vaniljstången..
Dra från plattan, och låt stå och dra en halvtimme.
Tillsätt äggulor och socker, och koka upp på nytt under ständig vispning. Sjud på svag värme tills soppan tjocknar lite. Låt svalna, och sila den sedan. Ställ in i kylskåpet.
Vispa den resterande decilitern grädde tillsammans med vaniljsocker - lite halvlöst -  när det börjar bli dags att äta. Rör ned i soppan.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker, kanel och kardemumma.
Hetta upp kokosoljan och stek äppelklyftorna halvmjuka. Strö över sockerblandningen, och stek under omrörning någon minut till. Det får inte bli mosigt.
Häll upp soppan, och lägg försiktigt i äpplena. Servera genast och njuuuuut!









6 kommentarer:

  1. Hjälp hjälp hjälp vad gott det där lät! Jag blev riktigt sugen på att prova! Puss

    SvaraRadera
  2. Jag kör gärna repris på lördag! Vaniljsoppa kan det aldrig bli för mycket av!

    SvaraRadera
  3. Åh, det här lät ju fruktansvärt gott! Fruktansvärt syndigt, men makalöst gott <3

    SvaraRadera
  4. Fruktansvärt gott, jag lovar Alexandra!! Dessutom får du användning av alla dina äpplen.

    SvaraRadera
  5. Det godaste jag ätit i mitt liv nästan kan jag säga nu när jag fått prova! Blir garanterat en repris på egen hand :)

    SvaraRadera
  6. Härligt, Erika! Vi mumsade i oss resterna i kväll, och Dad framkastade förslaget att jag skulle göra en rejäl sats varje vecka som kunde stå i kylskåpet, och som man kunde gå och ta lite av dagligen. Haha, det tror jag inte skulle vara så bra för midjemåttet!

    SvaraRadera