måndag 17 oktober 2011

Ljummen hirssallad med broccoli, spenat, soltorkade tomater och rostade frön




Vilken fantastiskt fin höstdag vi hade igår! Den tillbringade vi med att åka till Äppelfabriken ute på Ekerö, och förvandla 260 kg (!) av våra äpplen till 160 liter gyllengul, aromatisk must. Vi passade också på att botanisera i gårdsbutiken bland alla spännande äppelmarmelader, och att äta jättegod potatis -  och purjolökssoppa i det mysiga gårdscaféet. Maken och dottern åt också äppelkaka med vaniljsås, och jag njöt av god, glutenfri chokladkaka. Mums! Äppelfabriken rekommenderas varmt för en söndagsutflykt! Man behöver inte musta äpplen för att åka dit, den som inte har egna äpplen kan i stället köpa färdig must.

Idag är det måndag, och därmed köttfritt igen. Den här gången får det bli en enkel och lättgjord, ljummen hirssallad. Hirs är supernyttigt, och innehåller bl a massor med mineraler. Broccoli och spenat är fullspäckade med antioxidanter, och fröna bidrar både med god knaprighet och nyttiga Omegafettsyror. Om du tål ost är det gott att röra ned lite, men det går alldeles utmärkt utan också.
Smaklig måltid!


2 dl hirs
4 dl vatten
1 msk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
300 - 350 g små broccolibuketter
130 g färsk babyspenat - 2 paket à 65 g
1 - 1½ dl soltorkade körsbärstomater - inklusive lite av oljan
½ dl pumpafrön
½ dl solroskärnor
(1 dl riven ost)

Skölj hirsen i kokande vatten enligt förpackningens anvisningar.
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och buljongpulver. Koka upp och koka på svag värme 5 minuter.
Lägg i broccolin, se till att det kokar upp på nytt, och koka ytterligare 5 minuter. Stäng av plattan, men låt kastrullen stå kvar ytterligare 10 minuter på eftervärmen.
Skölj under tiden spenaten, och låt den säcka ihop i sin egen vätska på medelvärme, och under omrörning.
Rosta pumpafrön och solroskärnor i torr, het stekpanna.
Rör ned spenat och soltorkade tomater i hirsblandningen, rör ev ned osten, och strö över de rostade fröna.










2 kommentarer:

  1. Jag gillar dina måndagar ;) Väldigt inspirerande recept - som alltid! Det lantbuljongpulvret ska jag nog hålla utkik efter!

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir, Alexandra! Och jag gillar alla dina veckodagar! Buljongpulvret tycker jag absolut du ska införskaffa, det är otroligt användbart till det mesta, till soppor, vegobiffar, grytor, och som smaksättare i pajsmet t ex. Finns att få tag på nästan överallt, ICA, Coop, Hemköp m m. Ha det bra!

    SvaraRadera