torsdag 13 oktober 2011

Hemmagjord blåbärssirap - eller kanske lingonsirap - eller varför inte jordgubbssirap

När jag upptäckte blåbärssirapen från Kung Markatta i Plus Hälsas sortiment kunde jag inte hålla mig. Jag fick snabbt inre visioner av pösiga amerikanska pannkakor med sour-cream, färska bär och ringlande blåbärssirap över hela härligheten! Den fick alltså hänga med hem tillsammans med en del andra förnödenheter.
Sen kom jag på att det borde kunna gå att göra själv, i synnerhet som jag alltid har blåbärspulver hemma. Och det gjorde det ju! Den var inte alls svår att göra, och väl så god som den köpta. Du kan göra på samma sätt med lingonpulver, svartvinbärspulver eller jordgubbspulver. Alla finns de att köpa hos Immunbutiken.

Blåbärssirapen blev mörkblålilaskmrande, söt, simmig och ljuvlig! Joodå, det blev amerikanska pannkakor också! Men receptet på dem får du vänta på tills i morgon.

Utmaningen på Söta Saker denna månad är Ge bort, och det här får bli mitt bidrag. En liten flaska hemgjord båbärssirap eller lingonsirap som gåbortpresent kan inte vara fel. Söt är den definitivt!

4½ dl vatten
2 dl rårörsocker
1 dl ekologisk ljus sirap
½ vaniljstång
1 kanelstång
2 msk blåbärspulver

Blanda vatten, snittad, urskrapad vaniljstång, kanelstång, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka 10 minuter på kraftig värme.
Vispa ned blåbärspulvret, och bubbelkoka kraftigt ytterligare ca 7 - 8 minuter. Vispa några gånger under tiden.
Låt svalna, och sila sirapen i tätmaskig sil.
Observera att sirapen blir simmigare när den svalnat.

Lingonsirapen gjorde jag på precis samma sätt, förutom att jag uteslöt kanelstången. Jag har också tillverkat jordgubbssirap på samma sätt.










12 kommentarer:

  1. Mycket trevlig idé som gå-bort-present! Till helgen kanske det får bli de där efterlängtade pannkakorna iaf ;)

    SvaraRadera
  2. Vill bara säga.... ååååh vad jag gillar din blogg! Tack för att du tar dig tid att dela med dig av dina recept och tips.

    SvaraRadera
  3. Promise, Erika!
    Mia, tack snälla du! Jag blir förstås jätteglad över att du gillar bloggen. Välkommen tillbaka, och ha en finfin dag!

    SvaraRadera
  4. Jag har sett - och smakat- olika sorters smaksatta siraper (sirapar?)förut, men aldrig ens tänkt tanken att man skulle kunna göra dem själv - det är ju jättesmart! Vilken underbar present att få, perfekt till helgbrunchen =D

    SvaraRadera
  5. Lätt beroendeframkallande faktiskt, Alexandra! Idag smaksatte jag min smoothie med jordgubbssirap. Riktigt gott!

    SvaraRadera
  6. Vilken fint ide' ;) jag måste prova hehe

    SvaraRadera
  7. Hej Sana! Så roligt att du hittat till min blogg! Jag tycker absolut att du ska testa bärsirapen, den är användbar till mycket. Sedan jag gjorde den har den hamnat i lite av varje. Du kan smaksätta glass och bakverk med den, ha den i smoothies och yoghurt, ha en gnutta i vanlig sås för att ge extra smak, ringla över dessertost m m. Må så gott, och välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  8. Mycket spännande, tror du att det är möjligt att använda sig utav frysta blåbär istället för pulvret? Har nämligen en hel del bär i frysen som måste utnyttjas :)

    SvaraRadera
  9. Hej! Så kul att du hittat till min blogg! Vilken fin blogg du själv har!
    Jag har själv inte testat med färska/frysta bär, men det borde väl gå. Om du först kokar en riktigt simmig sockerlag, lägger ned bären att koka med en kort stund och sedan silar alltihop. Ev kanske du behöver koka ihop sirapen ytterligare. Pröva vetja! Trial and error är det som gäller även för matlagning. Du kan väl pröva med en liten sats först. Lycka till, och berätta gärna hur det går!

    SvaraRadera
  10. http://ungkocken.blogspot.com/2011/11/blabarssirap-ett-forsok.html

    Här har vi mitt lilla försök :)

    SvaraRadera
  11. Härligt! Ser jättefint ut! Hoppas det smakade bra också. Ha en fin Allhelgonahelg!

    SvaraRadera
  12. Hej
    Såg att du gillar blåbärspulver.
    Vill du beställa mera så är du välkommen till min hemsida.

    Vänligen Fredrik

    www.larssens.se

    SvaraRadera