lördag 19 februari 2011

Viltkryddad köttgryta



Det här är en god, mustig och värmande köttgryta, utan så mycket krusiduller. Inga "konstiga" ingredienser. Jag kryddade med en rolig viltkrydda (körvel, lagerblad, peppar, kryddpeppar, pomeransskal, koriander, enbär) från min favoritkryddmakare The Spice Tree, men du kan använda någon annan viltkrydda som du kanske redan har hemma. Jag tog min egen hemgjorda mangochutney, men det går naturligtvis lika bra med färdigköpt.

700 g grytbitar av nötkött - gärna naturbeteskött
300 g små, fina champinjoner
10 små steklökar
1 stor vitlöksklyfta
2 dl rödvin eller rött matlagningsvin
2 dl vatten
3 msk mörk oxfond
1 msk tomatpuré
1 msk viltkrydda från The Spice Tree - alternativt annan viltkrydda
1 msk mangochutney - hemgjord eller köpt
brun Maizenaredning
olja eller smör till stekning

Skär köttet i mindre tärningar. Ansa champinjonerna. Skala lök och vitlök, och hacka vitlöken grovt.
Hetta upp olja i en stekpanna, och bryn köttet - eventuellt i omgångar - fint runtom.
Bryn också lök och champinjoner.
Lägg över alltsammans i en rymlig gryta. Häll på vin, vatten, tomatpuré, fond och viltkrydda, och låt småputtra under lock ca en och en halv timme tills köttet är riktigt mört.
Runda av smaken med mangochutney, och smaka av om det behövs mer fond eller lite salt.
Red med maizenaredning till önskad konsistens.
Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller quinoa, samt fräsch sallad.
Det är också gott med någon sötstark chutney till, kanske samma chutney som du har i grytan.


 




2 kommentarer:

  1. Den här grytan ser helt underbar ut!!!

    SvaraRadera
  2. Tack, Nellie! Ja, den är faktiskt god, med roliga kryddor kan man åstadkomma underverk med en i övrigt enkel anrättning.

    SvaraRadera