lördag 5 februari 2011

Mjölk- och Glutenfritt tunnbröd med potatis och hirsflingor - bra till quesadillas



Det är ganska svårt att hitta bra glutenfritt mjukt tunnbröd. Moilas är goda och bra utan några konstigheter, men går inte att få tag på överallt. Jag testade min egen variant, och det blev så lyckat att jag gärna delar med mig av receptet.
Om du har en baksten är det perfekt att grädda bröden på den, jag använde min nyinköpta. Om inte rekommenderar jag att du förvärmer plåten i ugnen innan du för över brödet, så blir det lite samma sak.
Om du inte har några allergiproblem kan du byta rismjölken mot vanlig mjölk, och använda dinkelsikt eller rågsikt i stället för rismjöl och Jyttemjöl. Hirsflingorna kan bytas mot havregryn.
Degen är smidig och lättarbetad, men det var ganska puligt att få över brödkakan till degspateln, som medföljde min baksten. Jag övergick till att kavla ut direkt på bakplåtspapper och därefter använda spateln och föra in brödet i ugnen. Det gick mycket bättre.
Jag kommer definitivt att baka det här brödet igen, men då ta ut fem eller sex bröd på den här satsen i stället för fyra som jag gjorde nu. Mina bröd blev gigantiska!
Jag delade mina brödkakor i fyra delar, la ihop två och två och stekte helt enkelt frasiga quesadillas i olivolja. Det blev väldigt gott! Utförligare recept kommer i morgon.
Gör du lite mindre bröd kan du också använda dem som tortillabröd.

3 dl hirsflingor
4 dl rismjölk
50 g jäst
1 msk ljust muscovadosocker eller råsocker
½ msk salt
2 ganska stora potatisar
½ dl rapsolja
1 ägg
2 tsk fiberhusk
3 dl rårismjöl
3 - 5 dl Jyttemjöl original

Häll upp flingorna i matberedaren.
Koka upp mjölken, och slå den över flingorna. Rör om och låt svalna minst en timme.
Smula jästen tillsammans med sockret, och låt stå medan du skalar och river potatisen direkt ner i bakbunken.
Rör ut jästblandningen med 1 msk vatten, och tillsätt den, oljan, salt, ägg, och rismjölet blandat med husken.
Kör igång matberedaren, och tillsätt Jyttemjölet lite i taget till en smidig deg som släpper bunken. Arbeta degen på lågt varvtal tio minuter.
Låt jäsa övertäckt en timme.
Ta upp på bakbordet, och knåda igenom. Dela i 4 - 6 bitar och forma till "bollar" som du kavlar ut til stora, tunna plattor,
Låt jäsa ytterligare 15 minuter, och grädda sedan i 275 graders ugnsvärme ca 5 - 7 minuter.
Om du har en baksten sätter du in den samtidigt som du slår på ugnen. Om inte gräddar du precis som vanligt.
Linda in i bakdukar och stapla på varandra för att behålla mjukheten.
Frys in om du inte ska använda alla på en gång.






6 kommentarer:

  1. Du kan inget recept utan fiberhusk? Jag har gett upp hoppet om fiberhusk. Men tunnbröd vore nice..

    SvaraRadera
  2. Jag brukar ofta använda just fiberhusk, eftersom det gör att glutenfritt bröd hänger ihop bättre. Ett alternativ skulle kunna vara PO-fiber. Funkar det? Kanske ihop med en extra äggvita? Ska försöka klura på det Susi, och återkommer. Vad händer om du äter fiberhusk? Klarar inte din mage det? Klarar du Fibrex? Tala om så ska jag försöka hitta på något. Ha en fortsatt bra helg!

    SvaraRadera
  3. Jag har inga problem med att äta fiberhusk, men vad jag än gör så jäser inte brödet när jag använder det. Inga problem med pofiber eller fibrex.

    SvaraRadera
  4. OK Susi, men kan du inte ge det här brödet en chans? Kanske testa med en halv sats? Eftersom det är ett tunnbröd behöver det inte jäsa så mycket. Ska ändå försöka klura på ett recept utan husk. Få se hur det avlöper.

    SvaraRadera
  5. Jo, visst kan jag testa!!!! Dock senare i veckan när calicirisken är över:( Var får jag rårismjöl från? Har tyvärr ingen möjlighet att åka till nån specialaffär utan det får bli Coop, Maxi och dylikt. Finns det någon anledning att du använder just Jyttemjöl? Jag har de flesta gf-mjölsorter UTOM Jyttes just nu.. jag blev inte överförtjust när jag bakade på Jyttes sist. Jag tyckte det gav en slags "pulvrig" konsistens som många glutenfria bröd man köper i affären har. Dock vet jag inte om det berodde på mjölet eller nåt annat.

    SvaraRadera
  6. Hej igen Susi!
    Jag brukar köpa mitt rårismjöl i en eko-affär här i Uppsala, men har också köpt på nätet. Flera nätbutiker saluför det.
    www.allergimat.com
    www.plushälsa.se
    www.veganlife.se
    www.goodstore.se
    Jag gillar Jyttemjölet för att det är så "rent" och utan en massa konstiga tillsatser som finns i en del andra gf-blandningar. Dessutom innehåller flera av dem vetestärkelse som jag inte tål. Jag har aldrig märkt några problem när jag använt Jyttemjölet - som jag brukar köpa på Coop, men som också finns på nätet. Lycka till, och hör gärna av dig och berätta hur det går. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera