måndag 4 februari 2013

Mumsiga glutenfria frukostpannkakor med durramjöl




Idag är det måndag, och det ska alltså bjudas vegetariskt. Men, men, jag har inte haft tid att klura ut något "riktigt" vegetariskt nytt recept, det har mest blivit vegetariska soppfavoriter i repris den senaste tiden. Så det får helt enkelt bli pannkakor idag. Garanterat köttfria, det lovar jag i alla fall!

I helgen har vi haft nöjet att ha hand om lilla I, och då stekte jag pannkakor till henne. Det är en av mormödrars och farmödrars viktigaste uppgifter här i livet, eller hur? Pannkaks och plättillverkning till barnbarnen! En mycket nöjsam uppgift dessutom. Mina barn kvistade ofta när de var små över till farmor som bodde nästgårds och mumsade pannkakor. Inga var så goda som hennes! Nu är det min uppgift att göra detsamma för lilla I.

Lilla I fick blåbär till sina pannkakor, medan vi andra lyxade med rysk yoghurt och hemkokt plommonsylt. Lilla I har nämligen förståndiga föräldrar som tycker att det som innehåller socker kan vänta ett tag till - förr eller senare blir det kanske svårt att undvika helt och hållet. Men blåbär är aldrig fel det heller!

Och vet ni vad! Jag kvaddade inte en endaste pannkaka! Till och med den allra första, som annars brukar kunna bli lite trasig, blev hel och fin.

1 1/4 dl rårismjöl
1 1/4 dl durramjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
3 krm bakpulver
4 dl valfri mjölk
4 stora ekologiska ägg
kokosolja till stekning

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ned hälften av mjölken, därefter äggen, och slutligen den resterande mjölken. Vispa slätt och klumpfritt och låt svälla i rumstemperatur en halvtimme.
Hetta upp kokosolja i en panna och grädda fina pannkakor på båda sidorna. Jag gräddade mina pannkakor i en lite mindre crepespanna, och tog ca ½ dl smet till varje pannkaka. Det blev 14 stycken totalt. Kom ihåg att vispa om smeten ordentligt mellan varje pannkaka, och ha gärna lite kokosolja i pannan varje gång.
 

8 kommentarer:

  1. Mmm...got med pannkakor! Och så roligt att lyckas med ALLA! :)
    Vi hade pannkakor igår också! :)
    Har nu hämtat paket med Bonvita-choklad! Sååååå god! Använde en liten chokladkaka med pistagenötter i kladdkakan.
    Kunde tyvärr inte baka din...måst först köpa kakaomassa... kakaosmör har jag hemma men inte massan... Blir beställning från Råvarobutiken inom kort! :)
    ha en toppen måndag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du fått hem chokladen och att du gillade den! Ha det bra!

      Radera
  2. Spännande ! Måste testas! Mums! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag du ska göra Malin, för de blev faktiskt riktigt smarriga! Ha det bra du också!

      Radera
  3. Lyxfrukost :) Sånt kan jag inte få nog av när jag är hemma :) Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är roligt att få chansen att skämma bort dig lite emellanåt! Och pannkakor till frukost är ju inte helt fel!

      Radera
  4. Mor- och farföräldrars uppgift då ...? ;) Smaskiga pannkakor i alla fall. Blev riktigt sugen. Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska vi inte vara såna! Antar att du menar mor- och farfäder. Jo, det borde vara en av deras viktigaste uppgifter också, men ska lilla I vänta på morfars pannkakor får hon nog vänta är jag rädd. Lovar grädda pannkakor till dig nästa gång om du vill!

      Radera