torsdag 18 december 2014

Glutenfritt vörtbröd på mitt sätt - utan ägg och laktos



Jag hinner inte med kära ni! Glutenfritt vörtbröd har stått på min "attgöralista" hur länge som helst, men först nu har jag kommit till skott. Jag får skylla på den här elaka höstförkylningen som inte riktigt vill släppa greppet om mig. Jag är obeskrivligt trött, och ibland känns det som att klafsa omkring i sirap! Hursomhelst fick jag ett nödrop från en av mina läsare, som ville göra vörtbröd och inte hade något riktigt bra recept, så då fick jag i alla fall äntligen fart och satte igång att baka. Jag vill ju inte göra mina läsare besvikna!

Här är nu resultatet. Ett riktigt gott och smakrikt vörtbröd utan gluten, ägg och laktos. Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin så blir det helt mjölkfritt. Ölen kan bytas mot julmust för den som tål det. Russinens vara eller inte vara i vörtbröd är en smaksak, det väljer du själv.

Hoppas du gillar brödet Louie! Och ni andra också förstås! Både maken och jag tyckte i alla fall att det var både saftigt och gott. Dock skulle jag nog kunnat grädda det ytterligare fem minuter. Lycka till med baket! Och skulle ni inte hinna baka så finns det faktiskt att köpa färdigt. Glutenfria bagerier poppa upp här och varstans nu.

50 g färsk jäst
1 flaska glutenfritt öl, 33 cl - finns flera olika sorter på Systemet
1 dl vatten
35 g LF smör
1 msk glutenfri soja
1 dl mörk råsirap av sockerbeta - eller mörk dadelsirap eller vanlig mörk sirap
4 dl rårismjöl
3 dl teffmjöl - ljust, mörkt eller en blandning av båda
2 msk husk
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald pomerans
½ tsk nystött kardemumma
½ tsk malda kryddnejlikor
(russin)

Smält smöret och tillsätt öl och vatten. Låt temperaturen på vätskan gå ned till 30 om den är varmare.
Smula jästen och lös upp den i lite av degvätskan. Tillsätt resten.
Tillsätt soja och sirap.
Blanda mjöl, husk och kryddor och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varv. Arbeta degen väl ungefär 10 minuter. Om du vill ha russin i degen så tillsätter du dem också.
Täck över och låt jäsa dragfritt en halvtimme.
Jobba ned degen i maskinen på nytt och ta sedan upp den på bakbordet, knåda igenom den och forma en limpa. Degen är väldigt knådvänlig och lätthanterlig.
Lägg i en väl smord form, täck över och låt jäsa ytterligare 30 - 45 minuter.
Pensla ytan med några droppar sirap blandat med några droppar ljummet vatten.
Grädda i 200 grader ca 50 minuter. Ta brödet ur formen och fortsätt grädda det utan form 10 - 15 minuter ytterligare. Jag tog ut det efter 10 minuter, men skulle nog låtit det stå några minuter till. Låt det svalna på galler väl inlindat i bakdukar.









6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Inte alls så dumt! Har ätit av det till frukost. Här snöar det, och marken är vit. Vad har ni för väder i Singapore? Kram!

      Radera
  2. Jag är så glad för alla dina recept! Det smakar gott och är inte svårt att göra. Och en stor hjälp för oss med en "ny" glutenintolerant i familjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blir anonym! Tusen tack för din kommentar. Min målsättning är att kunna vara till hjälp, och att försöka göra det så enkelt som möjligt så att de flesta vågar sig på att pröva. Må så gott!

      Radera
  3. Spännande med soja i degen! Läste inte detta recept förrän nu så jag sparar det som bokmärke till nästa jul :-)
    /uteutangluten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra! Vörtbröd är ju mest förknippat med jul - även om man förstås kan äta det året runt. Ha det gott!

      Radera