torsdag 4 december 2014

Romrussinkakor med inspiration från "Julens Söta Saker" - utan gluten, ägg och laktosTja, jag fortsätter väl att baka mig igenom "Julens Söta Saker" men i glutenfri tappning förstås. Mycket sött bakande blir det förvisso, men är det nu advent och snart jul så må det väl vara mig förlåtet. Eller vad tycker ni? Det betyder ju inte att man behöver sätta i sig alla kakor själv! Man kan ju dela med sig! Ser man sedan till att också äta massor med nyttig kål, apelsiner och annat frukt och grönt som affärerna är fulla av så blir det hyfsad balans i tillvaron i alla fall. Jag tror ju faktiskt fortfarande på tesen att minska på vårt sockerintag och i stället äta mer av nyttig och hälsobringande mat. Ett sätt att inte frestas att snaska för mycket är förresten att göra halva satser av kakorna. Det gjorde jag med de här - jämfört med ursprungsreceptet.

Hursomhelst påstod dotter Josefin, som fotat boken och varit med och provsmakat det mesta som finns i den, att just romrussinkakorna var riktiga höjdare, så jag satsade på dem. Saffransskorporna har jag ju redan gjort till stor belåtenhet för alla som provsmakat..

Så här blev alltså mina romrussinkakor i glutenfritappning. Vill du inte använda rom så föreslår jag att du låter russinen dra i pressad apelsin i stället. Och ja, även de här kakorna fann nåd inför provsmakarna, som den här gången bestod av maken och mig. Men maken är kakkonnässör, så honom kan ni lita på!

3/4 dl kärnfria russin - ca 60 g - kan bytas mot torkade tranbär, blåbär, vinbär eller andra bär
2 msk Malibu kokosrom

100 g rumsvarmt LF mjukt smör
½ dl rårörssocker - lite drygt
2 dl ljust bovetemjöl eller rårismjöl - finns av många märken
1 tsk bakpulver
1 tsk husk

Börja med att lägga rusinnen i blöt i rommen några timmar, och låt dem sedan rinna av i en sil.

Rör smör och socker poröst och fluffigt och blanda i de avrunna romrussinen.
Blanda mjöl, bakpulver och husk och arbeta in vartefter till en sammanhängande och slät degklump.
Rulla bollar och lägg på bakpapprad plåt. Jag gjorde 16 kakor, men de blev nästan onödigt stora, så nästa gång tänker jag nog göra lite fler och mindre.
Platta till och gör eventuellt mönster med en kakstämpel. Eftersom jag inte har någon sådan fick det bli släta kakor för mig.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Om du gör mindre kakor kan det hända att det räcker med 8 minuter som Thea föreslår i sitt ursprungsrecept.
Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem sedan torrt i en tät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar