söndag 28 december 2014

Mellandagspizza - glutenfri och med juliga rester



God fortsättning på julen allihop! Jag hoppas att ni alla haft en riktigt fin julledighet med massor av god julmat, trevligt sällskap, och kanske en och annan promenad i det vackra vintervädret som vi fick till sist. Det har förstås varit lite för kallt för min smak, men solen har ju kikat fram i alla fall, och snön har lyst upp - äen om det inte varit mängder av den.

Jag har haft en fin jul, och är tacksam över att vi fått vara friska och kunnat umgås och fira helg som planerat. Efter fem dagar med stugan full av folk har nu lugnet och tystnaden lägrat sig över oss gamlingar härhemma. Både tråkigt och lite skönt. Faktiskt! Det börjar märkas på orken, dels att vi har några år på nacken, dels att vi inte så snabbt som förr repar oss från farsoterna vi drabbats av i höst!

Som alltid efter helgens utsvävningar brukar det finnas kylskåpsrester kvar av både det ena och det andra slaget. En del av överflödet hamnade i den här pizzan som förgyllde min gårdagskväll i sällskap med maken och Stjärnorna på slottet.

Ha nu en fin söndag allihop, så ses vi förhoppningsvis när det är dags för nyårskavalkad och summering av bloggåret som passerat!

3 stora ägg
2 msk grädde
2 msk vatten
35 g färskriven parmesan
3/4 dl mandelmjöl
3/4 dl quinoamjöl - rårismjöl går säkert lika bra
1½ msk husk
2 krm  bakpulver

1 dl mild ajvar relish eller tomatsås av något slag
1 boll mozarella, 125 g
ca 150 g kokt brysselkål i halvor eller skivor
ca 75 g strimlad kokt skinka
ca 40 g ädelost
ca 40 g camembert eller Brie
valfria örtkryddor eller någon kryddmix - oregano för min del

Vispa med elvisp ihop ägg, grädde, vatten och parmesan.
Blanda mandelmjöl, quinoamjöl, husk och bakpulver och rör ned. Låt stå och svälla 10 minuter och rör om ordentligt igen.
Bred ut smeten/degen på ett oljat bakplåtspapper. Degen är rejält klibbig. Jag plattade ut den tunt med hjälp av oljade händer.
Förgrädda botten i 175 grader ca 12 minuter. Så långt kan förberedas.
Bred på ajvar relish eller tomatsås, och lägg sedan på valfri topping. Antingen det jag föreslagit ovan eller något annat som du gillar eller har kvar i kylen.
Grädda pizzan i 210 grader ca 12 - 14 minuter. Servera med sallad.









4 kommentarer:

  1. Så gott med hemmagjord pizza! Ska testa din pizzabotten nästa gång vi gör pizza!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev riktigt god, så det tycker jag absolut du ska göra Lana! Inte sådär krispig som "vanlig" pizza förstås, men annars riktigt bra. Hoppas du haft en bra julhelg. Kram till dig också!

      Radera
  2. Pizza är ju en perfekt rätt för att göra av med rester, särskilt sådana rester som brukar bli efter jul. Ja, utom Janssonen då kanske, hehe!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Nja, Jansson på pizza låter kanske inte som en hit. Fast förresten. En pizza med Janssonstuk, med tunt hyvlad potatis, lök och ansjovis låter ju inte så dumt. Vi får testa Sara! Ha det gott. Hoppas du också haft en bra jul.

      Radera