lördag 13 december 2014

Saffranspannacotta med vanilj och vit choklad - perfekt till LuciaDen här saffranspannacottan är helt ljuvlig, och vad kan väl passa bättre än att celebrera den vackra och skönsjungade Lucia med den. Annars passar den när som helst nu i advent och senare till julhelgens middagar. Jag tror bestämt att man njöt av saffran även i Syrakusa på Sicilien, där Lucia föddes och ursprungligen hade sin hemvist.

Om du vill göra pannacottan laktosfri använder du förstås laktosfri grädde och en laktosfri eller helt mjölkfri choklad. Och vill du göra den helt mjölkfri använder du något gräddalternativ som du tål. Vad du toppar pannacottan med är en smaksak. Färska bär är alltid gångbart, liksom något knaprigt smul av nötter, mandel och kokos. Jag toppade min pannacotta med färska hallon och blåbär. En knaprig liten mandelkaka till pannacottan är inte helt fel. Den här satsen räcker till 2 - 4 personer, men kan naturligtvis flerfaldigas efter behov.

Och eftersom den här efterrätten blir knalligt gul och dessutom får extra färg av bären så skickar jag den som bidrag till Månadens Sötsak där temat för december är just Färgglatt. Att pannacottan dessutom färgar av sig på humöret som blir extra glatt är ju bara bonus! Saffran lär nämligen vara en väldigt bra bot mot vinterdepp! Det hävdade den käre Linné redan på 1700-talet.

2 dl grädde
½ dl vatten
½ vaniljstång
½ paket saffran - 0, 25 g

1 tsk ljus honung
1 - 1½ gelatinblad
30 g vit choklad

Valfri topping

Häll grädde och vatten i en kastrull och lägg i snittad och urskrapad vaniljstång samt saffran. Låt alltsammans koka upp under omrörning och ställ åt sidan att dra en timme.
Sila ifrån i en annan kastrull och koka upp på nytt tillsammans med honung.
Vispa ned hackad vit choklad samt de blötlagda (10 minuter) och urkramade gelatinbladen. Rör om tills både choklad och gelatin smält helt. Om du tar den mindre mängden gelatin blir pannacottan krämigare, nästan mousseartad, om du tar den större mängden blir den mer som vanlig pannacotta.
Häll upp i portionsglas av något slag, täck över med plastfolie och ställ kallt. In i kylen så snart det svalnat tillräckligt och låt stå tills pannacottan stelnat helt. Det tar några timmar. Det gör inget om den står över natt heller, så den kan förberedas i god tid om man önskar det.
Lägg på valfri topping och njuuuut! Godare än så här blir det knappast kära ni!

Idag lyser det faktiskt lite vitt på marken. Inga mängder, mer som pudersockersnö, men i alla fall. Det lyser upp lite i mörkret. Ha en riktigt fin Luciadag allihop!

4 kommentarer:

 1. Önskar dig en glad och fin Lucia dag! Min dotter älskar vit choklad och saffran så det här receptet måste vi prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Då är det här receptet verkligen för henne. Önskar er också en fortsatt fin Luciadag!

   Radera
 2. Åh vad gott och vad vackra bilder:)
  Ha det gott

  SvaraRadera