onsdag 17 december 2014

Variation på juliga, kryddsmakande köttbullar




Idag tänkte jag bjuda er på årets upplaga av julköttbullar. Maken och jag hjälptes åt att trilla i helgen, och vi blev mer än nöjda med resultatet. Supergoda kryddiga köttbullar att sätta fram på julbordet eller att äta med ett gott potatismos och tranbärssylt ,eller kanske lingonsylt med spännande smaksättning av chaisocker.

Självfallet väljer du svensk kött. Det går även bra med köpt blandfärs som brukar ha proportionerna 70/30 om du inte vill blanda själv. Stek gärna ett prov innan du börjar trilla bullarna, så att du är säker på att kryddningen är den rätta.

600 g nötfärs
200 g fläskfärs
1 dl glutenfria havregryn
4 msk PO-fiber
1 dl grädde
1 dl vatten
2 stora ägg
2½ tsk salt
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald pomerans
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm nystött kardemumma
ganska många varv på vitpepparkvarnen
rapsolja/smör till stekning

Blanda havregryn, PO-fiber, vatten och grädde i en rymlig bunke, rör om och låt stå och svälla 10 minuter. Rör sedan ned ägg, salt och kryddor innan du arbetar ned färsen lite i taget. Rör till en smidig sammanhängande smet.
Stek ett litet prov innan du börjar rulla köttbullarna. Det blir mellan 70 - 80 bullar beroende på hur stora du gör dem. Ta gärna lite olja på händerna när du rullar bullarna så går det lätt. Lägg på en oljad eller vattensköljd skärbräda vartefter. Om du tagit färsen direkt från kylen kan bullarna gärna få stå och bli lite rumstempererade 20 - 30 minuter innan du börjar steka, annars riskerar stekpannan att bli avkyld och bullarna mer kokta än stekta.
Bryn köttbullarna vackert gyllenbruna i en blandning av rapsolja och smör. Ta inte alltför många i stekpannan åt gången. Låt eftersteka några minuter tills de är färdiga rakt igenom.
Bullarna går att frysa i färdigt skick om du vill förbereda. Kan värmas på i ugn eller micro när det är dags att äta.

Ni har väl förresten sett att jag har ett särskilt inlägg med Julfavoriter, där ni kan hitta många go´bitar, både salta och söta, att sätta på julbordet.

2 kommentarer:

  1. Köttbullar med ingefära, nejlika och andra juliga kryddor gjorde jag förra året, det är riktigt gott till julmaten faktiskt. Här i söder är blandfärsen nästan alltid blandad 50/50, men det går bra att göra köttbullar på det också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Sara, det är klart det gör det. Annars är det ju lätt att blanda själv. Jag gjorde en ny sats igår (med lite annan kryddning), och blandade själv i proportionerna 80/20. Ha det gott!

      Radera