tisdag 2 december 2014

Glutenfri saffransfruktkaka med tranbär och mandel - perfekt att göra skorpor avJag berättade ju igår att jag tänkte ge mig på att förvandla en del av recepten i "Julens Söta Saker" till glutenfria alternativ. Eftersom Theas saffransskorpor gjorde formidabel succé på releaseminglet bestämde jag mig för att börja med dem. Resultatet blev väldigt lyckat. Jag har förvisso inte hunnit tillverka skorporna än eftersom jag bakade fruktkakan igår eftermiddag, men det kan jag inte tänka mig annat än att den detaljen kommer att gå bra.

Själva fruktkakan blev hursomhelst VÄLDIGT bra. Det kan även dotter och måg som var här igår kväll och provsmakade intyga. Jag tänker spara ena halvan av kakan som den är och göra skorpor av den andra halvan.

Jag minskade lite på sockret, bytte till rårössocker, tog mandel i stället för pistaschnötter (eftersom jag inte hade det hemma), tog rårismjöl i stället för vanligt vetemjöl, och la till xantangummi som bindemedel. Dessutom tog jag också i lite bakpulver, något som saknas i Theas recept. Så här gör du min glutenfria variant av saffransfruktkaka.

4 stora ekologiska ägg
1½ - 2 dl kokossocker eller ljust rårörssocker
35 g smält och avsvalnat smör
½ - 1 paket saffran
2 dl hel oskalad mandel - ca 100 g
1½ dl torkade tranbär - ca 90 g
4 dl rårismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk xantangummi (läs mer här)

Smält smöret tillsammans med saffran och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt, och rör ned det avsvalnade saffranssmöret.
Blanda lite av mjölet med mandel och tranbär, och resten av mjölet med bakpulver och xantangummi.
Rör ned mandel och fruktblandningen och sikta sedan ned den övriga mjölblandningen.
Rör om väl och låt stå och svälla 10 minuter.
Rör om igen och klicka upp smeten i en mycket väl smord form på 1,5 - 1,8 liter.
Sätt in i ugnen på nedersta falsen i knappt 200 graders ugnsvärme och grädda 50 - 60 minuter. I Theas recept står det en timme, men jag tog ut min kaka efter 50 minuter. Pröva med en sticka.
Stjälp upp kakan och låt den svalna under sin form. Eventuellt kan du följa Theas råd att linda in kakan i fuktig kökshandduk till dagen därpå innan du skär i den. Jag följde inte det rådet, men det gick bra ändå. Jag la den i en plastpåse i stället till dagen därpå.

PS Nu har jag gjort skorpor av min halva fruktkaka som utlovats. Jag rostade skivorna 10 minuter först, vände på dem och rostade ytterligare 5 minuter. De blev superfina! Jättegoda, spröda och knapriga. Enligt Theas ursprungsrecept ska de bara rostas 10 minuter, men jag tyckte de behövde lite längre tid på sig. Testa dig fram, och lycka till med baket!! DS2 kommentarer:

 1. Så häftigt att ge sig på och förvandla recept och göra dom i ny tappning som du gör, det hade vi aldrig vågat oss på - i alla fall inte när det gäller bakning. Där är vi alldeles för fega:)
  Saffransskorpor är verkligen gott, perfekt till glöggen!

  Tack för din fina kommentar hos oss, det värmer våra hjärtan. Hoppas din hosta ger med sig så du slipper hosta dej helt fördärvad.
  Krama till dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, det kan ju inte gå mer än fel! De här skorpornaq blev i alla fall kollossalt lyckade. Det minskar oroväckande fort i burken! Hostan är verkligen väldigt envis och tröttsam. Hoppas verkligen den ger med sig snart. Kram!

   Radera