måndag 8 december 2014

Fåraherdens paj på vegetariskt sätt med sötpotatistäcke



Du har kanske ätit den klassiska engelska rätten Shepherds pie någon gång? Fåraherdens paj. Det är en "paj", där man har en köttstuvning eller köttfärsröra i botten, och sedan toppar med ett smakrikt potatismos. I den här vegetariska varianten får det bli en mustig rotsaksröra, och ett täcke av sötpotatismos. För att göra skäl för sitt namn och i alla fall få lite fåraktig touch på det hela smaksatte jag moset med pecorino, den italienska fårosten.

Smaken på rotsaksröran avgörs ganska mycket av vilken kryddblandning du använder att smaksätta med. Ta någon som du gillar och smaka dig fram. Jag använde en blandning från Krusmyntagården den här gången.

Hoppas du gillar min vegorätt, som är mustig, värmande och riktigt god såhär i vintertid. Smaklig Köttfri måndag allihop.

Till moset:

800 g sötpotatis
ca 1 liter vatten
1 msk lantbuljongpulver (Biofood eller Renée Voltaire)

½ dl grädde
½ dl buljong från sötpotatiskoket
75 g färskriven pecorino
50 g annan smakrik ost, ex vis Prästost, Grevé eller Cheddar som i originalversionen
20 g smör
(1 äggula)

Till rotsaksröran:

280 g morötter
250 g kålrot
150 g rotselleri
120 g palsternacka
2 stora vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk osötad tomatpuré
1 msk god kryddblandning
ganska många kvarnvarv salt
ca ½ dl buljong från sötpotatiskoket
lite balsamvinäger för att få lite syra
rapsolja till stekning

Förbered alla rotsaker. Skala och tärna sötpotatisen, skala och grovriv de andra rotsakerna, skala och flisa vitlöken. Observera att de angivna vikterna avser skalade och färdigansade rotsaker. Du kan blanda och ändra proportionerna inbördes, bara det blir ca 800 g sammanlagt i slutändan.

Koka upp vatten med buljongtärning till moset och lägg i sötpotatisen. Koka mjukt, ca en kvart. Häll av buljongen, men spar lite av den att späda mos och röra med.
Mosa/stompa sötpotatisen och späd med grädde och buljong. Rör ned osten och klicka i smöret och låt det smälta. Rör om ordentligt och ställ åt sidan så länge. När moset svalnat rör du i äggulan. Den kan dock uteslutas om man inte äter ägg.






Så till röran. Hetta upp matfettet och fräs alla rotsaker och vitlök under omrörning några minuter så det mjuknar lite och blir glansigt.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, krydda, salt och lite av buljongen från sötpotatiskoket och låt alltsammans puttra mjukt och simmigt en halvtimme. Röran får inte vara för lös. Om den är det så ta av locket på slutet så att lite av vätskan dunstar.
Smaka av röran med lite balsamvinäger och kanske mer salt och krydda. Den ska vara smakrik och mustig.
Bred ut röran i en smord ugnsfast form, och bred sedan moset över. Strö gärna lite extra pecorino över. Gratinera i 225 graders ugnsvärme ungefär en kvart.
Servera med sallad.














2 kommentarer:

  1. Åh, shepherds pie som är så gott. Kul med en variant med sötpotatismostäcke. Jag har gjort med rotmos som täcke någon gång, det var väldigt gott. Ha en skön tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rotmos låter också som ett bra alternativ. Det får jag pröva någon gång. Ha det gott du också Sara!

      Radera