lördag 20 juli 2013

Ugnsbakade körsbärstomater med körvel



Kanske har du ett överflöd av egna tomater i växthuset? Om inte får du köpa i affären, där du kan hitta fina svenska tomater nu. För jag tycker absolut du ska göra de här ugnsbakade tomaterna, som är supergoda till allt möjligt! Jag har använt dem i en vegetarisk pastarätt (recept på måndag), i en sallad, och som tillbehör till både kött och fisk.

Du kan variera mellan körsbärstomater och andra tomater, och du kan också variera kryddningen. Jag har gjort både med torkad körvel, oregano, basilika och även med smulad Kunglig Salladskrydda. Gott alltihop.

500 g små körsbärstomater
1 tsk flingsalt
1 tsk kokosblomssocker eller ljust rårörssocker
1 tsk torkad, smulad körvel - eller annan valfri örtkrydda eller kryddblandning
lite olivolja till formen

Skölj och dela tomaterna och lägg dem tätt, tätt i en olivoljesmord form.
Blanda ihop salt, socker och krydda och "smula ihop" det. Strö blandningen över tomaterna.
Baka tomaterna i 125 graders ugnsvärme ca 3 timmar tills de skrumpnat ihop, gärna med ugnsluckan en aning på glänt så fukten kan dunsta.
Tomaterna kan förvaras som de är några dagar i kylskåp. Du kan också lägga dem i olivolja, och då håller de betydligt längre. Jag gör nästan alltid dubbel sats på en gång och lägger dem i en fin olivolja så fort de har svalnat. Sen är det bara att njuta av de små godingarna, och de passar till precis ALLT.

Ha en fin lördag allihop!






10 kommentarer:

  1. Ugnsbakade grönsaker får en så god och djupare smak. Ha en fin fortsättning på helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att hålla med. Samma till dig, Katarina!

      Radera
  2. Och så blir dom ju faktisk mycket nyttigare, bara bonusar med att köra de goda små röda i ugnen!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Eller hur! De hamnade i en potatissallad häromkvällen. Men den missade ni! Men receptet kommer så småningom.

      Radera
  4. det är ska testas! :) //Maj-Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Maj-Britt! Då hoppas jag du ska tycka lika mycket om dem som jag gör. Ska faktiskt göra en ny omgång idag. Jag varierar kryddningen med olika örter, oregano, timjan, basilika, och ibland någon kryddblandning. Lycka till!

      Radera
  5. Först idag har jag lagat dina körsbärstomater! Såå goda. Jag la dem i en vacker glasburk med olivolja men de kommer säkert vara uppätna imorn! Ångrar bara att jag inte gjorde större sats........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kejs, och tack för din kommentar! Vad kul att du lagat mina tomater! Visst är de goda! Jag kan nästan inte räkna hur många gånger jag gjort dem nu, har nästan alltid en laddning i kylen. De är goda till ALLT. Enda nackdelen är att de tar sin tid i ugnen, så visst är det idé att göra dubbel sats när man ändå håller på. Har man dessutom varmluftsugns så är det ju enkelt. Ha en fortsatt fin advent!

      Radera