torsdag 4 juli 2013

Brödbak igen - glutenfritt mörkt formbröd med allehanda nyttigheterFörst tänkte jag berätta att jag tagit mig friheten att slumpmässigt dra en ny vinnare i min tidigare kryddutlottning. Vinnare nummer 3 har inte hört av sig trots påminnelse och trots att det nu gått mer än en månad sedan jag publicerade vinnarresultatet. Den nya vinnaren blev Lana, och det tyckte jag kändes lite extra roligt eftersom Lana är en av mina allra trognaste läsare. Hör av dig på mailen, Lana så kommer kryddorna till dig med posten!

Igår blev det brödbak igen, variation på gammalt tema om man säger så. Den här gången blev det ett riktigt mörkt, smakrikt och mustigt glutenfritt bröd som passar alla.

Börjar ni tröttna på mina bröd? I så fall får ni säga till! Annars så fortsätter jag att bomba er med mina nyttiga bröd. Jag vill ju så gärna att ni ska pröva att baka själva, och inte bara äta färdigt, näringsfattigt bröd som nästan bara är bukfyllnad. Det är inte svårt, och det går som ni ser att variera nästan hur mycket som helst. Den här gången blev det så här.

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
2 msk dadelsirap
½ dl hampaolja
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl gojibär
½ dl mald chia
3 msk nyponpulver
2 msk lingonpulver
2 dl hampamjöl
5 dl mörkt bovetemjöl
2 msk malda psylliumfröskal
½ msk salt

Följ den här beskrivningen så ska det inte vara några problem. Och kom ihåg att det här bara är förslag. Dadelsirapen kan du t ex byta mot agavesirap, flytande honung eller råsirap av sockerbeta, oljan kan du byta mot rapsolja, mandelolja, kokosolja eller pumpakärnolja, och bärpulvren kan du byta mot andra bärpulver som blåbär, svarta vinbär, aronia, baobab eller något annat. Och gillar du inte gojibär (som är supersupernyttiga) kan du ta russin eller annan frukt/bär.
Lycka till med brödbaket!

4 kommentarer:

 1. Jag vill gärna ha recept på dina nyttiga och goda bröd. Jag har faktiskt också ett bröd på bloggen idag :)
  Grattis till Lana!
  Önskar dig en fin dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra Katarina, då fortsätter jag bomba er! Ditt bröd ser fantastiskt ut - den typ av bröd jag ofta bakade själv innan jag visste om att jag var glutenintolerant, och som jag kan längta efter nu. Ha en fortsatt fin dag och en härlig helg!

   Radera
 2. Hej kersti kom in av en slump på din blog när jag sökte efter glutenfria brödrecept därefter är jag såld, har ganska nyligen upptäckt att jag inte tål gluten och din blog är guld värd. Har försökt baka en del av recepten och det har gått ganska bra men det vita brödet har blivit en utmaning har bakat det två ggr och båda gångerna jäser det jätte bra men när jag ska ta ut brödet ifrån ugnen säckar det ihop.. Vad gör jag för fel förlåt det långa inlägget mvh susanne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne! Så glad jag blir över att du gillar min blogg, men så ledsamt med brödet! Jag har själv gjort det flera gånger utan problem, och som du ser av kommentarerna till inlägget så har det funkat även för andra. Det jag först tänker på är att brödet inte är färdiggräddat eftersom det säckar ihop. Om det är ordentligt gräddat brukar det vara stabilt nog och hålla formen. Ugnar kan ju vara väldigt olika. Jag skulle pröva att grädda det 10 minuter i 225 grader, och sedan sänka till 175 och grädda en timme till. Sedan försiktigt stjälpa upp brödet och "känna" på det. Ev eftergrädda i stängd ugn och utan formen lite till. Återkom gärna och berätta om det funkar. Du får göra som jag gjorde med mitt bröd när strömmen gick och det bara blev platt fall - en jättegod brödpudding. Lycka till!

   Radera