onsdag 17 juli 2013

Morsans glutenfria superduperdunderhälsobröd med surdegspulver




Dags för brödbak igen go´vänner! Den här gången är det ännu ett glutenfritt formbröd, superduperdunderhälsosamt, med drösvis av nyttigheter som boostar hälsan. Eftersom en av döttrarna också har blivit rekommenderad att pröva glutenfri diet gjorde jag den här gången dubbelt upp, och bakade två stycken formbröd på en gång i ugnen när jag ändå var igång med baket. Med en bra köksmaskin är det ju faktiskt inte mycket mer besvär att baka två bröd än att baka ett.

Det här behöver du för ett mörkt, mustigt och näringsspäckat formbröd. Dubbelt upp av allt alltså, om du vill göra två bröd på en gång.

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 35 grader
½ dl kallpressad rapsolja - mandelolja, hampafröolja eller pumpakärnolja går också bra
1/4 dl råsirap eller mörk flytande honung
1/4 dl nyponmjöl av hela nyponet - betydligt nyttigare än det mjöl som enbart är malt av skalet
1 dl torkade gojibär
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
½ dl skalade hampafrön
½ dl mald chia
2½ dl rårismjöl
2½ dl mörkt bovetemjöl
1 tsk salt
1½ msk fiberhusk
2 msk glutenfritt surdegspulver

Lös jästen i lite av vattnet, och tillsätt sedan olja och sirap.
Blanda ihop de båda mjölsorterna med salt husk och surdegspulver.
Tillsätt resten av ingredienserna i turordning medan maskinen är igång på lågt varv, sist mjölblandningen.
Arbeta degen mycket väl på lågt varvtal 10 - 15 minuter, och klicka sedan ned degen i en mycket väl smord form på 1½ liter. Jämna till ytan med lätt oljade fingrar.
Täck över och låt jäsa övertäckt och dragfritt en timme.
Sätt in brödet/bröden nederst i ugnen på 225 graders ugnsvärme och grädda i en kvart.
Sänk värmen till ca 175 grader och grädda en timme till.
Stjälp försiktigt ur brödet/bröden ur formen och grädda ytterligare en kvart utan form.
Svep in i bakdukar och låt svalna på galler.
Skiva brödet när det kallnat helt, och frys in. Ta fram det som går åt vartefter. Brödskivorna tinar snabbt i rumstemperatur.

Här hittar du lite mer bilder och tips kring glutenfri bakning.

2 kommentarer:

  1. Gott, gott, som vanligt! :)
    Jag tycker att alla borde undvika gluten...
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller i alla fall minska betydligt på konsumtionen, även om man inte är glutenintolerant. Jag tror inte vi är skapta för att äta de kopiösa mängder bröd och gluten som väldigt många gör idag. Må så gott!

      Radera