måndag 1 juli 2013

Ljummen quinoasallad med grönsaker och chèvre





Tänk att det redan är 1 juli idag! Oj vad fort det går! Snart har ju halva sommaren gått. Alla mina pioner är redan överblommade, och liljorna börjar nicka betänkligt. Men igår skördade lilla I de första egna jordgubbarna, och vi åt egen pepprig ruccola, så än finns mycket att glädjas åt, trots att molnen idag hänger tunga över oss. Den dyra solkrämen räcker i alla fall längre!

Härligt färgsprakande och härligt nyttig är dagens vegorätt - en quinoasallad med paprika, knipplök, sparris, vitlök och så en skiva gratinerad chèvre på toppen. Om du vill ha salladen på en buffé kan du i stället smula chèvren eller någon annan get/fårost över utan att gratinera den. Det blir gott vilket som.

För 2 hungriga personer till middag:

1 dl quinoa + 2 dl vatten + 1 tsk lantbuljongpulver (Renée Voltaire eller Biofood)

1 röd paprika
1 gul paprika
1 knippe sparris
2 späda knipplökar
3 - 4 vitlöksklyfotr
1- 2 tsk örtkryddeblandning - jag tog Pestokrydda (basilika, parmesanostpulver, lök, salt, oregano, vitlök, svartpeppar)
olivolja

1 tjock skiva chèvre, ca 130 g

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen men med tillsats av buljongpulver. Det brukar vanligtvis vara 15 minuters koktid.

Gör i ordning grönsakerna. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Skiva löken - även stjälkarna. Skala vitlöken. Bryt av den hårda nedersta delen av sparrisen och dela i mindre bitar.
Fräs alltsammans i olivolja under omrörning, och låt grönsakerna mjukna så mycket som du vill ha det. Om du vill ha dem riktigt mjuka kan du sjuda dem under lock, ev med någon matsked vatten.
Krydda med örtkryddan.
Vänd ned quinoan.
Dela chèvren mitt itu, gratinera den hastigt några minuter på hög värme högt upp i ugnen, och lägg på den.

En härlig köttfri måndag önskas ni alla!

4 kommentarer:

  1. En maträtt helt i min smak. Önskar dig en fin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Katarina! Ha en finfin dag du också!

      Radera
  2. Chèvre kan jag få riktiga cravings efter ibland. Så gott, särskilt till rödbetor och grönsaker. Mums!

    Ha en fortsatt fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här Sara! Jag kan få jättesug efter chèvre eller annan getost. Men det är ju lätt avhjälpt och dessutom ganska ofarligt, eller hur? Ha det bra du också!

      Radera