söndag 21 juli 2013

Mandelspånspanerad lax med spenat- och ärtquinoa samt citronsås




Här får du ett laxrecept som är så löjligt enkelt att det nästan känns lite skämmigt att lägga upp recept på - MEN som gjorde oanad succé här hemma när maken, dottern och lilla I satt bänkade runt middagsbordet. Alla mumsade glatt och njutningsfullt i sig av maten.

Du kan använda vilken fiskkrydda som helst som du tycker om och har hemma. Om kryddan inte innehåller något salt kan du även tillsätta lite flingsalt i paneringen.

4 portionsbitar laxfilé à ca 150 g
2 dl mandelspån
2 msk valfri fiskkrydda
(flingsalt)
1 uppvispat ägg
smör/olivolja till stekning

4 portioner quinoa - kokt i vatten + lite buljongpulver
ca 80 g färsk spenat
ca 100 g frysta ärtor

Koka quinoan enligt anvisning, men med tillsats av buljongpulver i vattnet.
När ca 5 minuter av koktiden återstår vänder du ned grovstrimlad spenat och de frysta ärtorna och låter koka klart. Låt stå kvar med avstängd platta utan lock en stund så att ev överflödig vätska dunstar. Rör quinoan fluffig.

Medan quinoan kokar gör du laxen.
Vänd laxbitarna i uppvispat ägg.
Smula ihop mandelspån och fiskkrydda, och vänd laxbitarna i paneringen.
Hetta upp olja/smör så det blir lätt brynt, och stek laxen frasig och gyllene några minuter på varje sida. Vänd någon gång. Kolla att laxen är genomstekt, men låt den inte steka för länge, då riskerar den att bli torr.

Servera gärna laxen och quinoan med en enkel citronsås gjord på smetana, en pressad vitlöksklyfta, citronrasp och pressad saft av en ekologisk citron, samt lite flingsalt. Eller använd någon färdig sås som känns okej om du är lite sommarlat!
Enjoy!







4 kommentarer:

  1. Mmm...vad gott det låter och spännande panering med mandelspån! :)
    Måste testas!
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan varmt rekommenderas. Jag har tidigare panerat i mandelmjöl, men det här var faktiskt bättre. Blev väldigt knaprigt och gott, och själva smaken kan man ju variera med olika kryddblandningar. Ha en fin dag du också!

      Radera
  2. Nej men hej!
    Jag hade missat att du var tillbaka! :-)
    Skulle se om jag kunde hitta ett snabbt recept till den sena middagen i går kväll. SÅ skäms inte för att lägga upp snabba och enkla recept! Passar så bra när man är sommarlat! Jag kan gärna stå i timmar och förbereda mat när det höstruskar, det är meditation för mig. Men när solen strålar och det är så varmt så att man inte vill värma köket ytterligare passar snabba tips ypperligt.
    I går hade jag inte ens lust att stå vid stekpannan, så fisken blev en snabbvariant som jag hittade i senaste "Hälsa". Ner med fryst portionsfryst torsk i saltat vatten, låt stå i 15 min koka upp, dra ifrån vänta 10 min. Under tiden gjorde jag quinoan och såsen!
    Ha en härlig sommar! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt Maria! På sommaren är det tillåtet, ja t o m att rekommendera, att vara lat och ta genvägar i köket. Fiskreceptet låter förträffligt! Ha det underbart du också!

      Radera