måndag 8 juli 2013

Gluten- och laktosfri kantarell- och lökpaj



Kantarellpaj kanske man mest förknippar med sensommar och höst, men nu får det i alla fall bli en sån, mitt i sommaren. Jag hade nämligen kvar frysta, förvällda kantareller i gömmorna, och tänkte att jag behövde använda dem innan jag får en ny skörd. (haha, känn föralldel ingen press Carina och Annika!).

Att det hamnade färskost i pajen berodde på att jag hade rester i en burk och behövde använda dem, men det går bra med vanlig crème fraiche också.

Mitt pajskal är mörkt och grovt. Jag gillar det i matpajer till vardags, eftersom det känns lite nyttigare. Du kan givetvis använda den pajdeg du tycker om och är van vid och i övrigt följa receptet om du föredrar det.

Ha en mysig köttfri måndag allihop!

2 dl rårismjöl
1 dl mörkt teffmjöl eller mörkt bovetemjöl (jag brukar variera mellan båda)
2 msk PO-fiber
ca 120 g LF smör
2 msk LF färskost
2 msk iskallt vatten

Kör ihop pajdegen på vanligt sätt i matberedaren, tryck ut i en smord pajform, nagga, och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme. Förgrädda i 200 graders ugnsvärme 10 - 12 minuter.

Gör under tiden fyllningen.

275 g förvällda och "urkramade" kantareller
2 små schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
½ inte alltför stor rödlök
ca 1 tsk valfritt kryddsalt
olivolja/LF smör till stekning

4 stora ekologiska ägg
ca 50 g LF färskost
2 dl LF matgrädde
ca 40 g färskriven långlagrad parmesan
lite salt och vitpeppar från kvarn
lite smulad oregano

Grovhacka kantarellerna om de inte redan är det. Låt dem rinna av lite i en sil, när de varit frysta bildas en del vätska. Skala och finhacka all lök.
Hetta upp olja/smör i en stor stekpanna och fräs kantareller och lök under omrörning. Jag lät det fräsa och brynas lite lätt ca 5 minuter. Krydda med örtsalt.
Lägg röran i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop äggen med grädde, färskost och ost, och krydda lätt med salt och vitpeppar.
Häll smeten över pajen och smula över oregano.
Grädda i samma ugnsvärme tills pajen stelnat och fått fin färg, 25 - 30 minuter.








8 kommentarer:

  1. Kantareller till både höger och vänster nu - verkar som att alla plockar svamp och har sina hemliga skattkammare med skogens guld! Själv har jag inte tålamod till det :p

    Jag vill göra en glutenfri pajdeg, men vill inte behöva köpa hem massa olika mjöl och grejer... Har du några tips på en riktigt enkel, glutenfri pajdeg? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min hemliga skattkammare är i frysen! Min rygg klarar varken bär- eller svampplockning, men jag har några "kantarellänglar" som brukar dela med sig av sitt överflöd.
      När det gäller pajdeg, så är förstås det allra enklaste att köpa någon färdig pajmix (Blending Bliss tycker jag är okej)om du bara ska göra någon enstaka glutenfri paj. Om du vill göra själv måste du ju köpa åtminstone något glutenfritt mjöl. Du behöver ju inte blanda olika sorter. Satsa på bovetemjöl, rårismjöl eller majsmjöl, och tillsätt gärna någon matsked fiberhusk som binder ihopdegen. I övrigt ungefär som en vanlig pajdeg på vetemjöl. Ex vis 3 dl bovetemjöl, 1 msk fiberhusk, 125 g smör, samt några matskedar vatten eller cf tills degen känns hanterlig. Ett ägg eller en äggvita kan du också ha i. Lycka till!

      Radera
  2. Jag plockar inte heller svamp...fast har gjort det massvis i mitt barndom i Ryssland... Men tackar aldrig nej till svamp om jag får från någon...eller köper! :)
    Den här pajen skulle jag inte heller tacka nej till! Låter otroligt gott! :)
    Gott med färskost i pajen! Och nu är jag överlycklig att jag hittade färskost på getmjölk på Lidl! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du, jag har aldrig handlat på Lidl!! Men jag ska faktiskt gå dit och kolla efter dina tips om färskost utan tillsatser. Förresten kan det vara bra överhuvudtaget att kolla i lite andra affärer än de vanliga. Man blir ju lätt hemmablind, och det kan vara kul att upptäcka något nytt. Kram!

      Radera
  3. När vi var i Finland i juni lagade min svärmor kantarellpaj och det är ju bara så gott! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kantareller är verkligen jättegott, både i paj och annat. har lite kvar i frysen som jag ska laga något gott av. Må så gott du också!

      Radera
  4. Gillar de vegetariska recepten! och så gott med kantareller! jag ösnkar jag ovckså hade några...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir att du gillar de vegetariska recepten! Du får också skaffa dig några kantarellänglar, Marja!

      Radera