lördag 20 oktober 2012

Lättgjord, kryddig äppelefterrätt med havre och mandeltosca - glutenfri



Supergod och superlätt att göra är den här äppelefterrätten, som passar extra bra nu när det finns så många fina, svenska äpplesorter att välja mellan. Vi har så många olika sorters äpplen i vår trädgård att jag faktiskt inte vet namnen på alla (även om de i år inte gett så mycket skörd som vanligt). Jag valde i alla fall en fast, syrlig och aromatisk sort till den här efterrätten. Fluffig vaniljsås, glass eller lättvispad grädde är jättegott till.

Jag använde kokosblomssocker i efterrätten. Det är gott med en härlig kolasmak, och har lågt GI-värde jämfört med vanligt socker, men är tyvärr ganska dyrt. Du kan byta det mot råsocker eller ljust muscovadosocker i stället om du vill. Det blir inte exakt lika, men är mer plånboksvänligt.

One apple a day keeps the doctor away sägs det ju. Kokosblomssocker innehåller en hel del mineraler och spårämnen. Havregryn och mandel är fullproppade med nyttigheter, liksom ägg. Med andra ord. Den här efterrätten kan du absolut backa på med riktigt gott samvete! Trevlig helg allihop, trots mulen himmel och grårugg!

6 stora, fasta, aromatiska äpplen - svenska förstås!
3 msk kokosblomssocker
2 tsk kanel
2 krm nystött kardemumma
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm malen ingefära
½ tsk vaniljpulver - eller dubbla mängden vaniljsocker

2 stora ägg
½ dl grova havregryn
½ dl mandelspån
1- 2 msk kokosblomssocker
30 g hyvlat. kallt smör eller mjölkfritt margarin


Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Blanda ihop socker, kryddor och vaniljpulver, och rör runt äpplena så de blir fint bruna runtom.
Ett fiffigt sätt är att lägga socker och kryddor i en plastpåse, lägga i äpplena, och skaka runt.
Lägg dem i en ugnsform, väl smord med ex vis kokosolja eller smör.
Rör ihop uppvispad ägg med socker, havregryn och mandelspån, och bred över äpplena.
Hyvla över riktigt kallt smör eller margarin.
Baka i ugnen på 200 grader, ca 20 - 25 minuter, tills ytan är gyllenbrun och äpplena mjuknat.







2 kommentarer:

  1. Det låter supergott! Sparar recept! :)
    Ha en underbar lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt om du vill testa. Vi har avnjutit resterna, som var lika goda idag. Kram till dig också, Lana!

      Radera