onsdag 3 oktober 2012

Maffig, snurrig, jättekanelbulle



Det har väl knappast undgått någon att det är kanelbullens dag i morgon. Det har trumpetats ut på alla möjliga sätt, i olika medier. I morgon kommer kanelbulleångorna svepa tätt kring våra huvuden, var i landet vi än befinner oss, och den varma kaneldoften kommer förhoppningsvis att förgylla oktobermörkret. Jaja, jag får väl inte vara sämre jag, jag får väl också bjuda på en kanelbulle. Och inte vilken kanelbulle som helst, utan en riktigt maffig, snurrig jätteskapelse som räcker till många. Och idag gör jag faktiskt ett undagtag och bjuder på en alldeles vanlig, inte glutenintolerantvänlig bulle.

Bullen kreerade jag på den tiden jag inte visste om min intolerans, och bjöd mina arbetskamrater på, och den föll i smaken. Den finns också med i Påtår, en av Kyrkkaffeseriens kokböcker, men jag har modifierat receptet lite ytterligare sedan dess.

Och vi som är glutenintoleranta kan förstås göra en liknande jättebulle på glutenfri deg. Ett recept hittar du här. Mjölk och smör kan givetvis bytas mot mjölkfria alternativ.

75 g smör
3 dl gammaldags mjölk
50 g röd jäst
3/4 dl ljust rårörsocker
1 msk äkta vaniljsocker
1 ägg
5 dl Manitoba Cream - ett extra bakvänligt och proteinrikt vetemjöl
3 dl vanligt vetemjöl, eller ännu hellre dinkelmjöl, + 1 - 2 dl till utbakning

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1½ msk vaniljsocker
1 msk mald kanel
1 kanelstång - inte för stor

Pensling:
1 - 2 äggulor, ev utrörda med lite mjölk
ca 15 g hackad mandel
ca 15 g hackade, naturella pistaschnötter
½ dl pärlsocker


Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en bunke, och rör ut den i lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, socker, vaniljsocker och ägg, samt 8 dl av mjölet till att börja med. Arbeta degen, helst i maskin, tills den blir smidig och släpper bunken. Tillsätt ev mer mjöl.
Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, och arbeta den smidig.
Kavla ut till en stor tunn rektangel. Krossa den hela kanelstången fint i mortel. Rör smör, vaniljsocker, kanel och kanelkross smidigt, och bred ut smeten jämnt över hela rektangeln.
Rulla ihop som en rulltårta, och klyv sedan rullen längs med, med riktigt vass och mjölad kniv.
Rulla ihop till en jättekanelbulle på plåt täckt med bakplåtspapper. Börja från mitten, och med snittytorna inåt, först den ena halvan, och sedan den andra (tryck ihop skarven ordentligt).
Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Pensla med uppvispade äggulor och strö över pärlsocker blandat med mandel/nöthack.
Grädda i drygt 200 grader ca 20 - 25 minuter till fin färg. Gräddningstiden kan variera beroende på ugn.
Låt svalna på galler under bakduk.












6 kommentarer:

  1. Oj! Den där skulle jag gärna sätta tänderna i! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se till att du får göra det då!

      Radera
  2. Vilken underbart stor bulle! Jag vill också göra en sådan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, Marja! Du kan säkert göra en liknande med ditt vanliga sockerfria recept. Ha det bra!

      Radera
  3. Jyttemjöl, är det alltid glutenfritt? Och vad är det? Finns det att köpa på typ ICA?
    Kram GlutenElin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin! Jyttemjölen är glutenfria, och brukar stå i glutenfrihyllan. Finns att köpa både på ICA, Coop och i andra affärer. Be dem annars ta hem. Man kan också köpa på nätet, ex vis på Allergimat eller BioLivs.
      Såvitt jag vet finns det 4 sorter, med olika färg på påsarna, blå, brun, orange och grön. Jag gillar Original i blå påse bäst, det består av råris, majs, bovete, betfiber, psylliumfröskal, potatisstärkelse, tarakärnmjöl, johannesbrödkärnmjöl, xanthangummi. Brun påse innehåller teffmjöl, och de andra lite olika blandningar.
      Resultatet brukar bli bra med Jyttemjöl, men allra bäst gillar jag att göra mina egna mjölblandningar av råris, bovete, durra, hirs, hampa m fl.
      Må så gott, och kram tillbaka!

      Radera