Broccolisoppa blir det ofta här hemma, gärna till lunch. Oftast blir receptet ganska höftmässigt, men den här gången har jag bemödat mig om att mäta, väga och skriva ned receptet ordentligt.
Broccoli hör till de s k supergrönsakerna, som man gärna ska äta flera gånger i veckan eftersom det är knökafullt med allehanda nyttigheter. Här jag nyttighetsboostat soppan lite extra, med extra mycket färsk vitlök och även nässelpulver. Ett bra sätt att få i sig lite extra järn och annat smått och gott. Det behövs i dessa förkylningstider. Lilla I är - i alla fall emellanåt - generös med blöta och snoriga, men ack så goa pussar, så det gäller att trimma immunförsvaret!
Det här får bli veckans vegorecept. Byt ut smetana mot sour supreme av soja om du undviker mjölkprodukter.
500 g färsk, broccoli, gärna Kravmärkt
5 stora vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 tärningar vegetarisk buljong
½ msk av Renée Voltaires lantbuljongpulver med citrongräs och chili
1 burk smetana
1 msk torkat nässelpulver - finns bl a av märket Biofood
Ansa och skölj broccolin. Skär i mindre bitar och buketter. Ta även med den grova stammen.
Skala vitlöken.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll på vatten, och tillsätt buljongtärningar och buljongpulver.
Låt småkoka tills broccolin känns mjuk, 6 - 8 minuter.
Tillsätt smetana och nässelpulver, och mixa soppan slät.
Servera i djupa skålar med gott bröd.
Jag tog glutenfria jordnötsbullar med ost och ruccola.
Låter väldigt gott. Bra tips på vad man kan stoppa i, för att göra det extra nyttigt. :)
SvaraRaderaBroccolisoppa var längesen, tack för påminnelsen!
SvaraRaderaBroccolisoppa är jättegott och jättenyttigt - med eller utan nässelpulver. Andra sorters "grönpulver" går förstås också bra. För att inte tala om lite blå- eller grönmögelost! Kanske inte fullt så nyttigt, men väldigt gott. Ha det bra båda två!
SvaraRaderaMums, vad gott med en värmande soppa! :)
SvaraRaderaNässelpulver har jag också hemma! Använder det när jag bakar bröd! :)
ha en fin dag!
kram kram
//Lana