tisdag 2 oktober 2012

Testat - ett färdigt glutenfritt knäckebröd och ett halvfärdigt mixdito

Senast jag var och handlade, snavade jag över ett nytt glutenfritt knäckebröd, ett linfröknäcke från Semper. Jag brukar ju inte så ofta köpa färdigt knäcke, men tänkte att jag ville testa det här. Positivt är att det inte är bakat på vetestärkelse (som så många andra glutenfria, färdiga brödsorter och brödmixer), utan på majs och potatisstärkelse. Positivt var också att alla brödskivor faktiskt var hela när jag öppnade förpackningen. Det tror jag faktiskt är första gången! Annars brukar alltid några skivor i förpackningen vara kraschade. Smaken är också helt OK, och brödet är knaprigt och knäckigt. Negativt? Tja, att det faktiskt innehåller en hel del "onödiga" tillsatser, i alla fall ur näringssynpunkt. Brödet förvarar jag i min fina knäckebrödsburk, som jag köpte på Mamsell K, som också har webbutik.
Den halvfärdiga varianten handlar om ett knäckebrödsmix från EwaLie som bl a gör olika glutenfria brödmixer och mysli. Det har jag bara gott att säga om. Ingredienslistan är föredömligt befriad från konstigheter, mixen innehåller bara rårisflingor, boveteflingor, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor, och smaken är jättegod. Enkelt att göra också, bara att tillsätta vatten och lite olja, breda ut på 2 plåtar och grädda. Enklare kan det knappast bli. Något negativt med det här brödet? Tja, det skulle i så fall vara att man måste ha lite framförhållning och planera sitt bak. Smeten ska nämligen stå och svälla 8 timmar eller över natten i kylskåp. Enligt förpackningen ska brödet gräddas 15 minuter i 200 grader. Jag gräddade båda plåtarna samtidigt i varmluft på 175 grader. Tyckte att det behövdes lite längre tid. Drygt 20 minuter fick mitt knäcke stå + att jag lät det stå kvar på eftervärme. Supergott!
Vill du göra en alldeles egen variant på ett riktigt grovt, mustigt, glutenfritt knäckebröd hittar du recept här. Föredrar du en mer "kexig" variant har du ett bra recept här.

4 kommentarer:

 1. Jag älskar Ewalies knäcke!! Till och med Trollet som är lite halvkinkig på det mesta gillar det!! Men som du säger så är det ett litet minus att man måste planera baket i förväg och ha lust att fortsätta dagen efter, hihi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är det värt, för det är verkligen supergott!

   Radera
 2. Vilket gott fröknäcke du gjort... tycker det är så gott när man gör ett eget med pumpakärnor och frön i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Amy! Visst är det en speciell känsla med hemgjort knäcke - och andra bakverk med för den delen!

   Radera