söndag 21 oktober 2012

Köttfärsfyllda zucchini med fluffigt, smakrikt osttäcke



Det här är en rätt som borde passa den mest inbitne LCHF-are. Inga kolhydrater, även om man letar med ljus och lykta! Det har blivit några LCHF-recept på sistone, så ni kanske undrar om jag har konverterat till den läran? Nejdå, det har jag inte. Jag äter fortfarande kolhydrater, även om jag försöker att hålla mig till nyttiga sådana i form av glutenfritt fullkornsmjöl, rotfrukter och massor med vanlig frukt. Det är helt enkelt så att jag blandar allt möjligt. Man behöver inte vara svartvit när det gäller mat - förutsatt att det inte handlar om någon beroendeproblematik eller något speciellt hälsoproblem -  man kan vara ganska färggrann! Ibland blir det LCHF, ofta blir det IFD-kost, ibland blir det raw-food, titt som tätt blir det Nordisk kost, Medelhavskost, vegetariskt eller vegan, och emellanåt blir det någon lite mer onyttig sötsak. Det finns ju så otroligt mycket god OCH nyttig mat att botanisera med. Så idag blir det köttfärsfyllda zucchini, och om man vill får man gärna kalla det LCHF.

Osttäcket kom till när jag tittade in i kylskåpet och insåg att jag hade 2 äggvitor över efter att ha bakat kladdkakor till en vän som fyller år idag, samt en klutt yoghurt och diverse ostrester. Riktigt mumsigt blev det som lördagsmiddag igår kväll. Yoghurten kan förstås bytas mot crème fraiche eller smetana, och osten kan bytas mot andra ostsorter. Välj t ex smetana eller laktosfri turkisk yoghurt, laktosfri Aura och långlagrad parmesan om du är laktoskänslig. Om du inte vill äta kött kan du göra rätten med quornfärs eller annan vegetarisk färs. Ha en härlig söndag allihop!

2 stora zucchini
lite olivolja

450 - 500 g lammfärs eller kalvfärs
3 vitlöksklyftor
½ gul lök
30 g soltorkade tomater - torra, inte inlagda i olja
½ dl tomatpuré
1 dl vatten
rejält med salt och svartpeppar från kvarn
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
olivolja till stekning

2 äggvitor
1 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
ca 40 g blåmögelost
ca 40 g riven parmesan
ca 80 g mozarella

Börja med köttfärssåsen som ska puttra ihop länge.
Skala och finhacka lök och vitlök, och bryn den lätt i olja.
Tillsätt köttfärsen och fräs den smulig.
Tillsätt strimlade, torkade tomater, tomatpure, vatten, salt och kryddor, och lått puttra ihop under lock på svag värme 30 - 40 minuter.

Vispa äggvitorna till styvt skum. "Mojsa ihop" yoghurt, majonnäs och de olika ostsorterna, och vänd ned i äggviteskummet. Blanda ordentligt men försiktigt. Smaka av röran. Troligtvis är den ganska smakrik som den är, men om du vill kan du tillsätta någon örtkrydda eller kanske en aning senap. Testa helt enkelt!

Klyv zucchinin på längden, och skrapa ur "kärnorna". Pensla halvorna med lite olivolja, och förbaka i ugnen 10 - 15 minuter på 210 - 220 graders ugnsvärme.

Fyll zucchinihalvorna rikligt med köttfärsröran, och bred över osttäcket.
Grädda i ugnen på samma värme, tills täcket börjar bli brunt och bubbligt och zucchinin känns tillräckligt mjuk.







3 kommentarer:

  1. Det här receptet låter otroligt gott! :)
    Kan tänka mig att laga något liknande fast utan yoghurt då jag undviker mejeriprodukter! :)
    Ha en fin söndag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Mums, vilken fantastiskt gott recept!
    Jag älskar squash och gratinerad också, det här är med andra ord helt i min smak!
    :)
    Ha en härlig söndagskväll!
    Kram Sonja

    SvaraRadera
  3. Hej på er! Kul att ni gillar mitt recept! Det är värt att prova, det garanterar jag. Hoppas ni haft en skön och vilsam helg, och är redo för en ny vecka och nya utmaningar. Allt gott!

    SvaraRadera